Network Menu

Ordförandens rader

Hej alla Sweor.

Solen skiner och jag börjar tro att vi lämnar den kallaste vintern på länge bakom oss, hoppas jag, och eftersom det sägs att hoppet aldrig dör så blickar vi optimistiskt framåt både när det gäller vintern och SWEA Mallorca.

Vi har haft en hel del trevliga och givande aktiviteter bakom oss, den 9 februari var en intensiv dag först en fantastisk lunch på Ram Bar sedan kaffe och mycket annat hemma hos Caj plus föredrag om Spaniens historia av Jan Törstedt. En del av oss gav

inte upp så lätt utan vi fortsatte till Galleria Horrach Moya för att njuta av Pep Girbents fantastiska konst. Med andra ord en hel dag i SWEAs regi, att vara SWEA är aldrig långtråkigt.

Över hela SWEA världen bubblar det av aktivitet under februari månad, alla avdelningar har sina årsmöten, så också vi på Mallorca det är den 22 februari på Svenska kyrkan, missa inte att anmäla dig och är du inte Swea men vill se och träffa oss är du också välkommen på ett glas Cava och att komma med de frågor du vill ställa.

Njut av att solen skiner, mandelträden blommar och Mallorca är som bäst, ett litet Eden på vår jord.

Kram Britt-Marie

Avdelningsordförande SWEA Mallorca

————————————————————————————

tidigare inlägg:

Årets sista SWEA Mallorca blad, det känns alltid vemodigt när något är det sista men fortsättning följer. Julen står och klappar på dörren för att komma in. Palma är vidunderligt vackert upplyst. Över allt finns det julkrubbor. Allt cirkulerar kring julen, en jul nog så annorlunda än den som var när jag kom hit. Jag minns långa och krångliga förklaringar varför det i lasten på planet kommit åtta julgranar (utan import licens).Ut från flygplatsen kom det sju och i ett hem på Mallorca skulle de nog pröva att dekorera den, men några presenter skulle det inte bli för det var de tre kungarnas dag som gällde. En blick tillbaka säger mig att ”vår” jul har gjort stora framsteg. I går var det Lucia, i år på Plaza Santa Eulalia där det var massor med människor som med spänning väntade på Lucians ankomst, även det en sed vi exporterat hit.

En liten resumé av det gångna SWEA-året, vad SWEA behöver är fler medlemmar och fler som ger oss i styrelsen idéer om vad vi kan göra för er, vad ni vill se och vad ni kan bidraga med, fler unga efterlyses och till alla som varit med under året framföra alla de tusen tack som jag oftast bara tänker, samt önska alla en GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR från oss alla i styrelsen.

Massor med kramar Britt-Marie

Avdelningsordförande SWEA Mallorca

…………………………………………………………………………..

Tidigare inlägg

Ibland slår det mig hur mycket man påverkas av sin barndom och uppväxt ett exempel är att här sitter jag vid sidan av ett stort fönster, solen flödar in och himmelen är “knallblå” hur kan man då skriva om Julbasarer, Luciafirande, julluncher och annat som kräver minst 30 cm snö en gråsvart himmel, nakna
träd och lite annat men nu är verkligheten sol och blå himmel så glöm det andra.
Innan allt med julen börjar skall vi äta sniglar, efter att ha fått lära oss om hur vardagen ser ut för en snigelfarmare, går sniglar in under benämningen “boskap” måntro? Nästa blir svenska kyrkans Julbasar som ni inte får missa. Den 10 december blir det julmiddag i restaurangen på Hotell Portixol i Es Molinar där inget av julens alla måsten kommer att saknas, sedan Lucia. Vi möts redan 17.30 för att med Monika Söderström besöka julkrubbor för att avsluta på Plaza Santa Eulalia för Luciafirandet som kommer att ske där, eftersom Plaza Cort är fullt med gatuarbeten.
På tal om barndom och uppväxt som formar dig får mig att tänka att jag
tror att vi i dag är dåliga på att skapa illusioner. När jag var liten, vilket
inte var igår, så hade vi illusioner om att det skulle bli skyltsöndagen för
då började julen, frysa näsan av oss för att med tindrande ögon se stadens
Lucia. Tomtens ankomst som var en pirrande upplevelse där man
kastades mellan skräck och lycka, skulle man få sina illusioner uppfyllda
och få det man plitat ner i ett brev som skulle vara klart den 6 december
för avhämtning. Mina barnbarn hämtar katalogen på Corte Ingles och
prickar noggrant av allt, sida upp och sida ner att sedan det reduceras till
max två saker bekymrar dem inte alls. Jag tror att de saknar illusioner.
Jag saknar inte illusioner jag tror och hoppas att vi skall kunna fortsätt att
ro SWEA båten att vi skall bli fler Sweor att vi skall kunna fira att vi fyller
25 år på Mallorca och mycket annat.
Massor med kramar till alla.
Britt-Marie
………………………………………………………………….

Hej alla Sweor,
Oktober månad, en månad i vågens tecken symbolen för balans och rättvisa. Med tanke på hur världen ser ut så tycker jag nog att det är lite obalans I det mesta Amerikas presidentkampanj och Spaniens presidenval

– vart är vi på väg?

VEMA har haft sitt årliga möte i år I Portugal, VEMA är stabilt och dess styrelse oförändrad. Om mötet kommer Kersti att skriva eftersom det är hon som deltagit. Mötena är en fantastisk källa till inspiration och till vad som skall göras.

En avdelningsordförandes uppgift är att skapa ett kontaktnät; skapa engagemang och gemenskap; vara kompetenshöjare, inkluderande, inspirerande, ledande och kunna samordna kul kvinnor. Det är mycket för en liten kvinna som jag men vi är fler I styrelsen och om alla drar sitt strå till stacken klarar vi det nog.

Några av oss hade ett mycket trevligt besök I klostret I Randa. Tack Mårten Sandberg för att du kom och berättade hur det var att bo i byn Randa tillsammans med Jules Sylvain. Många trevliga anekdoter fick vi fick ta del av.

Nu på onsdag 19 oktober lunch med föredrag och sedan, inte minst, är Sweorna inbjudna till manekänguppvisning kl 18.00 av George Rech på Corte Ingles Avenida. Alla som vill komma är välkomna. Lite inspiration till vintergarderoben är aldrig fel.

Kramar

Britt-Marie

 

——————————————————————————————————————————–

Tidigare inlägg från Britt-Marie

Hej alla Sweor,

September månad; månaden som innebär ett byte mellan värme och kyla, som sakta men säkert kommer krypande; månaden då vi njuter av färska fikon, underbara druvor vi gör marmelader, stoppar burkar med tomatsås som förhoppningfullt varar hela vintern vi sneglar på apelsinträden som till jul skall ge oss vitaminer som skall vara fram tills nästa sommar.

Sweor som varit försvunna i månader börjar dyka upp och vi har redan på vårt första styrelsemöte talat om jullunchen. Ideerna är många och strålande, vi kan göra massor men vi behöver att alla ställer upp och deltar.

Vi har haft ett möte med Svenska Kyrkan, oerhört positivt massor som skall finslipas och utvecklas, men bara till det bättre.

Nu är det inte många veckor kvar innan VEMAs årsmöte går av stapeln i Lissabon, vår representant är Kersti. Har du något som du gärna skulle vilja kom upp på mötet så tveka inte maila mig eller Kersti.

Välkomna tillbaka till SWEA efter en lång och härlig sommar, alla I stryrelsen ser framemot att träffa er ofta under höst och vinter.

Kram

Britt-Marie

 

 

Hej alla och en glad sommar.

September månad. Snart står vi inför en ny ”termin”. Det är lite som att gå i skolan med samma struktur på verksamheten. Verksamhet var ordet. Vi ser fram emot en aktiv höst som inleds med vår årliga kräftskiva. 25 paket med stora härliga kräftor finns i vårt frysrum. En av kökspojkarna undrade vad man kunde använda sådana där konstiga räkor till. Han fick en lång förklaring.

Ska jag summera sommaren så blir det, varmt, varmt och varmt samt lite saknad av SWEA-arrangemang, men det får vi ta igen till hösten. De som varit i Sverige och tagit del av alla de fantastiska arrangemang, Sverigeresa, luncher, stipendieutdelningar och mera får berätta när de kommer tillbaka. Höst, ja, mycket trevligt kommer att rulla gång. SWEA Professional ska starta sina träffar som är till för alla. Konditionen förbättrar vi med promenader. Inte bara detta utan mycket mer.

Vi har fått några nya medlemmar som vi önskar alldeles extra välkomna,. Samt hoppas att det kommer många fler till hösten. Vi ses snart.

Kram från Britt-Marie           

——————————————————————————

Efter ett skyfall utan liknelse under hela vintern så skiner solen åter på oss.

Maj månad, en månad då flyttfåglarna är i rörelse, så även många Mallorcasweor som möter sommaren i vårt ursprungsland. Vi som blir kvar här har en del att se fram emot. 6 juni, Sveriges nationaldag, firar vi på Casa Jacinto I Genova. Träna redan nu på nationalsången. Midsommar firas traditionsenligt på stranden i Can Pastilla.

Och sist men inte minst lägg på minnet att i september blir det kräftskiva. Vi har redan börjat “fiska” efter stora härliga kräftor. Detta är vad som kommer att ske på Mallorca. Är du i Sverige så missa inte Sverigemiddagen den 5 augusti.

En härlig ljuvlig sommar önskas alla av

Britt-Marie     

————————————————————————————————————————                                                                                

April månad, vårmånaden framför alla. Hade jag varit i Sverige så hade jag redan plockat hästhovar, snödroppar, blåsippor, vitsippor och kanske en och annan gullviva, men nu är jag här på Mallorca och njuter av solen har redan klarat av ett besök på stranden. Varmt var det inte mätt med min mallorkinska måttstock. Hade det varit med min svenska så hade det varit varmt och ljuvligt.

Snart är det Valborgsmässoafton och då påbjöd traditionen att man fick ha kortstrumpor, helst vita. De gjorde sig utmärkt mot ljusblå frysande knän, fullt så drastiskt behöver det inte vara här utan den firas med glädje, god mat och trevligt sällskap på Ca Na Susi tillsammans med Svenska kyrkan, läs mer om detta i programmet.

Maj månad bjuder på många aktiviteter bland annat får vi besök av Sweor från Bryssel, vilket skall bli trevligt. SWEA Mallorca kommer att ordna en lunch så att alla Sweor här som vill kan få träffa dem och utbyta tankar och idéer, ju fler som möter upp ju trevligare blir det.

Massor med kramar till alla “gamla” och “nya” SWEOR.

Britt-Marie