Network Menu

SWEA International månadsbrev

SWEA ordfKära vänner,

december 2017

 

Året närmar sig sitt slut och vi kan se tillbaks på ett innehållsrikt SWEA-år. Världsmötet i Australien i oktober var förstås höjdpunkten, men även Sverigemiddagen i Helsingborg och SWEA Internationals årsmöte i Rom i april blev lyckade sammankomster för Sweor. Detsamma gäller förstås alla trevliga luncher och Sverigeresan i somras.

Nu är planeringen i full gång inför nästa år. Men så här i slutet av året känns det också viktigt att hinna stanna upp och tänka efter. Vara stolt över det vi gjort hittills. Alla programpunkter SWEA har arrangerat under året i hela världen som fått svensktalande kvinnor att träffas, prata och lära känna varandra. Alla donationer och alla stipendier vi har gett ut, stora som små, som gjort skillnad och blivit till glädje för många människor. Var stolt över detta, kära SWEA-medlem för det har du all anledning att vara.

Dra ditt strå till stacken och var med och nominera kandidater till Årets Svenska Kvinna 2018! Den här fina utmärkelsen som sedan 1989 uppmärksammar en svensk kvinna som på ett utmärkande sätt lyfter fram Sverige av i dag ute i världen. Alla medlemmar kan ge förslag till sin avdelning som måste nominera sin kandidat senast den 1 februari. Läs mer här: ask.swea.org

Även till Sigrid Paskells stipendium i scenkonsterna är det hög tid att nominera. År 2018 delas stipendiet ut i teater. Senast den 15 januari måste nomineringarna vara inne och här kan du läsa mer: paskell.swea.org Månadsbrev från Christina SWEA Internationals ordförande

Alla våra avdelningar har nu fått länk och valsedel för att rösta i valet om regionordförande för perioden 2018 – 2020. Det är den sittande avdelningsstyrelsen som har tid på sig fram till den 31 januari för att rösta. Glädjande nog har vi flera kandidater i flera regioner, vilket betyder att det är mycket viktigt att varje avdelningsstyrelse i lugn och ro tillsammans diskuterar och beslutar vilken kandidat avdelningen vill rösta på och först därefter genomför den digitala röstningen.

SWEA söker en ny redaktör och layoutansvarig för Forum. Är du, eller har varit redaktör för ett SWEA-blad eller tidning inom eller utanför SWEA?

Har du intresse för layout, grafisk design och texter? Vill du vara med och prägla SWEA Internationals framtida kommunikation? Då är du den vi söker för uppdraget som redaktör och layoutansvarig för SWEA Internationals tidning Forum. Uppdraget kan även delas upp på två personer.

Som redaktör för Forum arbetar du i en global kommitté med möjlighet att skapa din egen arbetsgrupp i samarbete med SWEA Internationals styrelse och övriga kommittémedlemmar. För ansökan eller frågor kontakta mig gärna direkt: president(Replace this parenthesis with the @ sign)swea.org.

Det är snart dags att önska varandra ett riktigt Gott Nytt År. Jag vill särskilt tacka hela styrelsen och alla rådgivare för fint samarbete under det här året.

Säkert ses många Sweor vid SWEA Internationals årsmöte den 21 april i San Francisco eller i samband med Sverigemiddagen i Västerås den 2 – 4 augusti.

Till alla 7000 Sweor i världen önskar jag en riktigt God jul och Gott nytt år!

 

November 2017   ————————————-

VM i Australien blev ett minne för livet som vi tackar SWEA Perth för!

Jag inledde mitt välkomsttal på lördagen med att berätta om en episod under mitt första VM, då jag kände mig olycklig p.g.a. en Sweas agerande mot mig som då var ny och oerfaren. Samma kväll kom en Swea fram och tackade mig för det jag sagt, hon hade varit med om en liknande situation i sin avdelning. Dagen därpå fick jag kännedom om ännu en Swea som kände igen sig i vad jag berättat. Då är frågan, finns det individer och grupperingar som stöter ut och mobbar inom SWEA? Vi använder ord som systerskap och gemenskap men förstår vi innebörden? Bryr vi oss i grunden bara om vår egen agenda, där att framhäva oss själva är det centrala? Typiskt kvinnligt, säger kanske någon. Där måste vi bevisa motsatsen och våga lyfta upp varandra i SWEA, de som är nya, de som tänker olika och även de kvinnor som är mer framgångsrika än vad vi själva är. SWEA handlar om stöd och ömsesidig respekt som inte bara är tomma ord i en välformulerad slogan.

Världsmötet inspirerade, som sagt, och nu finns många tankar om hur vi ska fortsätta vårt arbete och om hur SWEA kan bli ännu bättre och mer intressant. Våra fantastiska talare hjälpte oss i det arbetet: Barbro Osher, Lisa Lindström och Teresia Fors är alla starka kvinnor som tagit steget ut och utmanat sig själva. Och med vilket resultat!

Våra mer interna diskussioner kring SWEA Professional och BUS engagerade också deltagarna i världsmötet och väckte tankar och frågor. Allt material från VM kommer naturligtvis att bli tillgängligt för alla våra medlemmar snarast möjligt.

Den 15 november är sista dagen för att söka posten som Regionordförande i våra sju regioner. RO har en mycket viktig uppgift i SWEA, både som styrelsemedlem i den internationella styrelsen och regionalt som ordförande i sin region. Den 21 april 2018 i San Francisco har SWEA International sitt årsmöte, då de nya regionordförandena väljs in i styrelsen för att sedan tillträda den 1 maj.  Är du intresserad av det här mycket speciella uppdraget så kan du söka det här: http://swea.org/2017/valberedning2017-regionordf/

Alla valberedningar, inte bara de regionala, är i full fart nu i planeringen för nästa års styrelser ute i avdelningarna. Det är tack vare ert långsiktiga arbete som SWEA kan garantera stabila styrelser, där plats också ges för nyare medlemmar genom en sund rotation på uppdragen.

Vänliga hälsningar

Christina Hallmert  Ordförande SWEA International

————————————————————-

september 2017

Ingen blev väl oberörd när vi läste om hur Sweor i Texas och i Florida tog hand om varandra och öppnade sina hem för medlemmar som drabbats av orkanerna Harvey och Irma. Dagligen såg vi praktiska exempel på vår världsvida vänskap när SWEA-medlemmar från andra sidan jorden skickade hälsningar och varma tankar till sina medsystrar i de drabbade områdena. Kanske är det varken uppseendeväckande eller unikt men det är något jag blir så stolt över att tillhöra.

Vi är i slutfasen i planeringen av VM i Perth och sista anmälningsdag är den 30 september. Vi kan se tillbaks på två år av förberedelser och nu är vi äntligen där. Ca 190 medlemmar har anmält sig och det ska bli fantastiskt att träffa er var och en.

Håll ögonen öppna för vår roliga fototävling om bästa bild under VM-dagarna med årets tema ”Kreativ Gemenskap” i en och samma bild. Mer inom kort på swea.org!

SWEA Interninfo möblerar om! Snart lanserar vi en omstrukturering av dokumenten på Interninfo med målsättning att det ska gå fort att ta fram och vara logiskt var man hittar dokumenten. Det är ett pågående arbete i linje med att förenkla för dig som arbetar med SWEA och göra det lättare att hitta verktyg som underlättar för din funktion. Månadsbrev från Christina SWEA Internationals ordförande

swea.org Page 2 of 2

När vi är tillbaks efter VM är det inte långt kvar till jul. Därför vill jag redan nu påminna våra avdelningar som arrangerar julmarknader att meddela vår webbredaktör Vicki Almstrum aktuella datum för publicering på vår webbplats. Skriv en rad till webmaster(Replace this parenthesis with the @ sign)swea.org.

SWEA Internationals styrelse beslutade vid det senaste årsmötet att ta initiativ till utformning av riktlinjer och praktiskt stöd i relationer med media, både för avdelningar och SWEA International. Därför har den internationella styrelsen, kommittémedlemmar och rådgivare haft två webinar med detta tema, under ledning av Helen Rennie Smith, SWEA London. Tips på hur man har störst möjlighet att få uppmärksamhet från media har samlats i ett dokument som kommer att publiceras på Interninfo.

Alla mediakontakter, även till lokala tidningar i Sverige och internationell press, välkomnas tacksamt till pr(Replace this parenthesis with the @ sign)swea.org för sammanställning av en gemensam kontaktlista med syfte att ge fokus på SWEA genom pressmeddelanden i olika sammanhang.

Låt mig slutligen passa på och tacka alla medlemmar som har uppdrag i styrelser och kommittéer inom SWEA. En ideell och frivillig, global verksamhet av vår omfattning med mål att främja Sverige utomlands är i högsta grad ett nobelt och respektfullt syfte.

Kom ihåg att sträcka på ryggen och vara stolta över SWEA, som finns och kan gå vidare tack vare ditt, ert och vårt engagemang.

Vänliga hälsningar

Christina Hallmert

Ordförande SWEA International

———————————————————————————————

Nu är alla nya styrelser på plats ute på våra avdelningar och jag vill passa på att än en gång önska alla ett fint SWEA-år!

Vi är nu i slutspurten inför SWEA Internationals årsmöte här i Rom och nedräkningen har börjat. Styrelsen kommer att få tid att sitta ner och diskutera olika frågor som kommit upp under året, speciellt på höstens regionmöten. Vi har inte setts på ett helt år och det blir värdefulla dagar. Vi ska också planera framåt, kanske drömma litegrann. Vad vill vi med SWEA?

Lördagen den 1 april genomförs SWEA Internationals årsmöte. Jag är så glad att så många åhörare har anmält sig! Mötet ska sändas över internetverktyget GoToMeeting och du som är intresserad av att följa det kan kontakta office(Replace this parenthesis with the @ sign)swea.orgför att få länken till mötet. Vi planerar också att posta kortare filmsnuttar från mötet i vår slutna Facebook-grupp SWEA Världen.

Det är nu hög tid att anmäla sig till både Sverigemiddagen i sommar och Världsmötet i höst.

Missa inte årets Sverigemiddag! Det är ett lysande tillfälle till att känna av den äkta SWEA- känslan. Sweor från alla världens hörn möts och stämningen är hög. Varför inte samla ihop ett gäng från din avdelning och åka dit tillsammans? Vi delar ut våra tre stora stipendier och utmärkelsen Årets Svenska Kvinna på Helsingborgs Rådhus fredagen den 16 juni och därefter följer middag på Dunkers Kulturhus.

Här kan du läsa mer och anmäla dig: http://sommar.swea.org/2017/program- sverigemiddagen2017/

Världsmötet i Perth 19-22 oktober blir något alldeles unikt. Här får vi uppleva Australien och samtidigt ta del i intressanta möten och träffa Sweor från hela världen. SWEA Perth erbjuder flera fantastiska utflykter och middagar med god mat och dryck.

Våra avdelningsordförande har regionernas årsmöten under fredagen och får tillfälle att samlas och byta erfarenheter under ett och samma tak.

Här läser du mer om Världsmötet och anmäler dig: http://vm2017.swea.org

Vänliga hälsningar
Christina Hallmert
Ordförande SWEA International

———————————————————————————

Tidigare månadsbrev

God fortsättning på ett nytt, spännande SWEA-år!

Avdelningarna har nu sina årsmöten i ungefär en månad framåt. Det är här det börjar, man går med i styrelsen och upptäcker vilken fantastisk organisation SWEA är.
Lycka till med era nya styrelser och glöm inte att tacka de som lämnar sitt engagemang. SWEA är ett lagspel där bollen spelas framåt tack vare många aktörer.

Kanske ett fint SWEA-diplom kan vara på sin plats vid avtackningen av en avgående styrelseledamot? Det finns nu på SWEA Interninfo precis som visitkortsmallar, avdelningsloggor och mycket annat som vår duktiga PR-kommitté varit med och utformat.

SWEA är en ideell förening och hur vi får använda SWEAs pengar regleras i våra stadgar. Det är mycket viktigt att alla styrelsemedlemmar i SWEA-avdelningar världen över respekterar det och har läst stadgarna. Även dessa finns på SWEA Interninfo.

SWEA International har sitt årsmöte den 1 april i Rom. Alla medlemmar är välkomna att komma och lyssna om man anmäler sig senast den 1 februari till vår administrativa chef på följande adress: adminchef(Replace this parenthesis with the @ sign)swea.org.
Vid årsmötet tillkännager SWEA Internationals styrelse årets tre stipendiater och Årets Svenska Kvinna.

Mycket snart kan man också anmäla sig till årets Sverigemiddag som arrangeras av SWEA Örestad i Helsingborg den 15-17 juni. Här sker utdelningen av våra fina utmärkelser och vi får träffa våra stipendiater och ÅSK. Dessutom planerar vi en SWEA Professional-konferens på lördag förmiddag kostnadsfritt för de som är intresserade.

Vi SWEA-medlemmar har vårt engagemang för att främja Sverige och SWEA gemensamt, men vi har också olika intressen och därför finns det flera intressegrupper inom SWEA. Många avdelningar har kanske en bokcirkel eller en mamma/barn-grupp. Säkert känner många till vår konstnärliga intressegrupp SWEA Art. Nu finns mer och uppdaterad information om SWEA Professional och SWEA Care på vår webbplats. På sidorna finns både information och inspiration, varsågod och läs mer på professional.swea.org och care.swea.org.

Värdsmötet i Perth 19-22 oktober blir ett helt fantastiskt möte där Sweor från hela världen samlas. Vi får umgås och ha trevligt och vi får nyttig information om både SWEA och Sverige. Våra regionstyrelser får tid tillsammans och har sina årsmöten. Säkert är det första gången i Australien för många och det finns massor att upptäcka. Läs om mötet och alla spännande utflykter här: http://vm2017.swea.org och anmäl dig senast den 30 april för att betala den lägre anmälningsavgiften.

Slutligen vill jag påminna om att sista dagen för att nominera Årets Svenska Kvinna är den 1 februari! Tänk om just din avdelning nominerar årets ÅSKa! http://ask.swea.org/nominering-ask/

Vänliga hälsningar
Christina Hallmert
Ordförande SWEA International

……………………………………………………………….

Tidigare inlägg

Ingen har väl kunnat missa att årets stipendieutdelning och Sverigemiddag gick av stapeln den 5 augusti i Göteborg?

Där samlades Sweor från när och fjärran. Flera nya medlemmar deltog, vilket var extra roligt!

SWEA Göteborg stod för ett perfekt program med välkomstmingel, utflykt till Älvsborgs fästning och vernissage av SWEA Art.

Årets Svenska Kvinna, den 25:e i raden, och våra stipendiater fick sina utmärkelser och bidrog med fantastiska presentationer! Under Sverigemiddagen uppmärksammade vi flera tidigare ÅSKor och fick njuta av vacker sång av årets  Paskell-stipendiat Viktor Rydén.

Ukulelebandet bjöd på underhållning och det dansades faktiskt ganska vilt mellan borden!

Med andra ord en mycket lyckad kväll som avslutades med att fanan som SWEA fått av Kung Carl XVI Gustaf överlämnades till SWEA Örestad som står värd för nästa års Sverigemiddag.

Tack SWEA Göteborg för fina dagar på bästkusten!

Christina Hallmert

Ordförande SWEA International

——————————————————————————————–

Kära Sweor,

Våren är här vilket för mig är synonymt för energi och inspiration. Ut med det gamla, rensa i garderober osv. Samma sak händer i SWEA nu när vi har nya styrelser och kommittéledamöter och visst är det härligt med nytänkande och motivation. Men man ska inte kasta ut barnet med badvattnet, tänk på att tidigare styrelsers erfarenheter faktiskt är grunden till vad som händer i dag och i morgon i SWEA. Låt oss gemensamt bygga vidare på samma grund och på så vis värna om vår identitet.

Lite beroende på var vi bor tar vi nu hand om våra trädgårdar och balkonger och börjar planera inför sommar och semester. Skriv redan nu upp Sverigemiddagen i Göteborg den 5 augusti! I år ska utmärkelsen Årets Svenska Kvinna firas alldeles extra med en festlig ÅSK-parad där vi hoppas få se många av dessa fantastiska svenska kvinnor passera revy.

Men innan dess ska många andra roliga SWEA aktiviteter gå av stapeln, sommarfester, silluncher och picknick i det gröna. Vi får inte glömma de medlemmar som är lite äldre och kan behöva hjälp att komma till och från våra programpunkter. Så varför inte slå en signal och erbjuda skjuts? Kanske får du dig en fantastisk historia på köpet!

Christina Hallmert
Christina Hallmert

Ordförande SWEA International

 

Månadsbrev från Christina april 2016