Network Menu

Ordförandens rader

Nytt år stundar med förväntningar och drömmar! 2018 har varit ett otroligt roligt år men med mycket
arbete för få personer. Konstateras kan emellertid att arbetet inför den stora kongressen i oktober tack och lov gav klirr i kassan. Vi hoppas bli starkare 2019 med nya positiva krafter som stödjer styrelsearbetet. Mycket roligt väntar med många nya aktiviteter -bland annat SWEAs 40-årsfirande över hela världen den 11 maj! Mer information om detta kommer under våren. Mycket uppskattat av alla var att få lyssna till ”major” och kyrkoherde Kajsa Öhlmér som i början av december berättade om sitt äventyrliga liv! Tyvärr kunde jag inte delta i julmiddagen på Hotel Portixol då jag befann mig i Sverige men förstår att den var mycket lyckad med god mat och trevlig stämning. Svenska

Skolans underbara barnkör sjöng lucia- och julsånger till allas förtjusning och på flera språk i vår vackra och totalt fullsattakatedral. Det var så stämningsfullt och allt avslutades med att vi gav pengar till de hemlösa. Ironiskt nog slutade jag själv som hemlös den natten då jag glömde min handväska i katedralen och i den låg typ ALLT! Med hjälp av Svenska Kyrkan och Hotel Cort fick jag i alla fall veta att min väska fanns inlåst på muséet.
Efter resultatlösa försök av såväl Policía Nacional som Policía Local i City Hall, att få kontakt med larmföretaget som kunde låsa upp katedralens museum slutade kvällen, innan den övergick till natt, på Hotel Cort.

Många svenskar åker till Sverige över helgerna men en hel del gör också det motsatta och åker ner hit för att fira jul och nyårpå vår vackra ö. Det ska bli fantastiskt roligt att återse många vänner som varit hemma i Sverige ett tag. Nu ser vi med spänning fram emot vad 2019 har att erbjuda och kom ihåg – man har inte roligare än man gör sig!

Önskar er alla ett ett Gott Nytt År och välkomna till årsmötet i början av februari!

Elisabeth Köster
Avdelningsordförande
SWEA Mallorca

…………………………………………..

Tidigare inlägg: 
Ordförandens rader

Det lackar mot jul och förberedelser för julbasarer, julavslutningar samt jul- och Luciafirande pågår runt om i världen! Här på Mallorca har många hotell stängt och personalen har fått en efterlängtad och välbehövlig semester. Många hotell passar på att renovera och några skickar även personal på utbildning.

Med öppna armar har vi tagit och tar emot flera nya härliga medlemmar. Det känns fantastiskt och vi tackar för det! Nu ser vi fram emot att julbelysningen snart tänds på hela ön och inte minst i Palma, SWEAs traditionella julfirande, luciafirande i katedralen och runt om på ön och stora julbordet i Svenska Kyrkan!

Mycket kommer att hända nästa år då SWEA fyller 40 år vilket ska firas under en och samma helg i hela världen så var beredda på att kavla upp ärmarna och hjälpa till!  Vi kommer dessutom att öppna upp ett par nya grupper och förstås en massa trevliga aktiviteter. Men först ska vi alla ha lite ledigt och kanske åka hem till Sverige över helgerna för att träffa familj och vänner förstås.

Själv hoppas jag att min lägenhetsrenovering blir klar i december och att jag snart kan gå normalt igen!

Elisabeth Köster
Ordförande
SWEA Mallorca

………………….

tidigare inlägg

I FÖRRA VECKAN VAR DET LA GRANDE FINALE – det stora mötet för två av Europas SWEA-regioner VEMA (Västra Europa, Mellanöstern och Afrika) och OEMA (Östra Europa, Mellanöstern och Afrika). SWEAs Regionmöten pågår just nu runt om i hela världen – mycket spännande, mycket jobb och stort utbyte av idéer, tankar samt inspiration! Genom SWEA har jag träffat helt underbara kvinnor som upplevt så mycket spännande runt om i världen, kvinnor med en sådan karisma att man aldrig vill sluta lyssna, kvinnor som är så roliga att man börjar gapskratta bara man tänker på dem och kvinnor som uträttar storverk. Världsvid gemenskap, global kompetens och lokalt stöd är vad vi står för! Alla dessa kvinnor jobbar ideellt och gör det med glädje. SWEA är ett enormt kvinnligt nätverk med drygt 7 000 medlemmar över hela världen. Så mycket inspiration och så många olika individer! Jag blev medlem så sent som 2017 och tillträdde som ordförande i februari i år. Under denna korta tid har jag träffat så många kvinnor och genom dem även män, som kommer att vara mina närmaste vänner för resten av mitt liv. Just love it!

Det blev ett fantastiskt möte där vi tillsammans fyllde SWEA-dagarna med inspirerande och givande samtal och möten för alla ordförande och med utflykter för övriga deltagare. Tillsammans utbytte vi tankar och idéer om hur vi på bästa sätt ska föra SWEA vidare i Agneta Nilssons anda i morgondagens värld. Jag har så många roliga och intressanta tips och idéer med mig från mötet och ni kommer att få veta mer längre fram. Vi har fått massor av beröm vilket är roligt. Någon bad oss även att tacka och hälsa alla busschaufförer, all restaurangpersonal och hotellets personal. Här kommer ett citat: ”Ville bara framföra ett stort tack. Tycker att ni har varit så fantastiska på att organisera detta regionmöte! Intressant, informativt, bra utflykter, bra mat, bra ställe att bo på och fantastiskt väl organiserat från ankomst till avgång! Dagens Ros! Eloge! ”

Nu en uppmaning till er alla SWEA-systrar: Vi behöver fler medlemmar och fler krafter inom SWEA Mallorca! Genom vår organisation har ni så många möjligheter till nya bekantskaper, nya uppdrag och nya idéer – så höj blicken tjejer! På regionmötet möttes medlemmar från Norge, Sverige, Tyskland, Schweiz, Förenade Arabemiraten, Turkiet, Irland, Storbritannien, USA, Ryssland, Grekland, Portugal, Holland, Italien, Ungern, Österrike, Luxemburg och Spanien. Alla Sweor från hela världen är välkomna. Nästa år blir det Världsmöte i Dubai!
”The world meets on Mallorca”

Tack för denna gång!
Önskar alla en riktigt GOD JUL

Elisabeth Köster

Avdelningsordförande SWEA Mallorca

———————————————————–

Tidigare inlägg:

Underbara oktober är på ingång med skönare temperaturer, mindre trafik både på marken och uppe i skyn samt flera Sweor på ön både från Mallorca och ännu flera Sweor från Istanbul, Genève, Aten, Dubai, Los Angeles, Dublin och många andra avdelningar. Nu fattas det inte många dagar till vår stora kongress 18 – 21 oktober där OEMAs och VEMAs regionmöten hålls i år på vår fantastiska ö! Förberedelser pågår intensivt och vi välkomnar alla Sweor som vill hjälpa till! Vi vill visa upp hela vår underbara ö från gamla fina traditioner till dagens moderna samhälle och allt vad som SWEA Mallorca har att erbjuda. Då behövs många hjälpande händer och fötter. Det ska tas emot på flygplatsen, bemannas i SWEA-receptionen på Hotel Morito, avprickas på listor i bussar, på möten samt måltider, säljas lotter, filmas, fotas, klippas och klistras och ungefär hur mycket annat som helst! 

Vi planerar även för nya aktiviteter där vi bland annat diskuterar besök på arabhästuppfödning, tillverkning av vermouth, sop-/återvinningsstationen, nyöppnade krogar och barer, söndagsbrunch på Bahia Mediterráneo, gourmetmiddagar och mycket annat. Lucia och julfestligheter ska också planeras och kommer i nästa blad. Kom gärna med förslag och önskemål! 

Den 12 oktober firar vi Spaniens Nationaldag/Dia de la Hispanidad! En och annan Swea kanske även firar med en Oktober-fest! 

Nu kan man bli medlem året ut för halva priset = 25 €. 

Tack för denna gång! 

Elisabeth Köster 
Avdelningsordförande SWEA Mallorca 

tidigare inlägg:

Välkomna tillbaka alla Sweor!
Hoppas att ni alla har haft en underbar sommar vare sig ni har varit kvar på ön, firat den i Sverige där det har varit ungefär lika varmt som här eller någon annanstans i världen! Nu börjar semestersvenskarna komma tillbaka och hösten väntar med spännande möten och nya möjligheter. Sverige går till val och det verkar som om många utlandssvenskar är måna om att rösta vilket är bra. Nyhetsbyråer, sociala medier
och föredrag – överallt delas politisk propaganda. SWEA är dock en opolitisk organisation och visar inget politiskt ställningstagande.
Förberedelserna för hösten har delvis pågått hela sommaren med regionmötena där representanter från minst 26 avdelningar i drygt 20 länder deltar. Den årliga och omtyckta kräftskivan går av stapeln den 15 september med begränsat antal platser så skynda boka! Första styrelsemötet äger rum den 3 september och då ska vi planera för höstens aktiviteter och grupper. Vi vill gärna få in önskemål från er om vad ni skulle vilja göra och vilka grupper ni vill delta i. Förhoppningsvis kommer vi bland annat kunna erbjuda ett par målarkurser. Några fantastiska Sweor har tillkommit under sommaren och de ska få presentera sig själva längre fram. Jag har intervjuats av underbara Eva Juhlin- Dannfelt och Beatriz Alonso-Castrillo, från magasinet Ön, i deras pod Swedish Talk på Mallorca Sunshine Radio, vilket var jätteroligt. Poden ligger på radiokanalens hemsida med flera intressanta intervjuer.Hade själv inte möjlighet att delta i Sverigemiddagen men den var tydligen mycket lyckad. Nästa år fyller SWEA 40 år och det kommer förstås att firas.

Elisabeth Köster Avdelningsordförande SWEA Mallorca

—————————————————–

Turisterna börjar fylla Mallorca, trafiken både i luften och på vägarna ökar och temperaturen stiger! Själv håller jag som bäst på att lära mig gå – igen! Det tar tid, är jobbigt och helt nödvändigt men det är ingen lek…

Efter våra välbesökta aktiviteter i maj väntar nu Sveriges Nationaldag med lunch på The Boathouse och traditionsenligt välbesökt midsommarfirande på stranden i Can Pastilla. Många Sweor och svenska familjer lämnar nu Mallorca för semester i Sverige eller på annan ort över sommaren men till den populära kräftskivan i september kommer de hit igen. I höst väntar stora utmaningar med både nya grupper och nytt innehåll i gamla grupper. Vi välkomnar naturligtvis nya Sweor samt nya tankar, idéer och önskemål.

Den 25 maj träder den europeiska lagen GDPR, General Data Protection Regulation, i kraft. Lagen ställer ökade krav på hanteringen av personuppgifter för företag och organisationer. I korthet innebär det att SWEA måste informera sina medlemmar om vilken information som sparas om dem, hur och varför. Dessutom är det viktigt att informera om att personuppgifterna som sparatsär tillgängliga för varje enskild medlem.

Vi hoppas att höstens stora kongress 18 – 21 oktober blir en succé och att många Sweor från Mallorca kommer att delta! Det blir både mingel, många möten – såväl organiserade som spontana, middagar och utflykter. Mycket ska diskuteras, men framför allt ska vi ha roligt! Glöm inte att gå in på vår hemsida och anmäla er.

Jag önskar er alla en helt fantastisk sommar med mycket bad- och båtliv, tid för familj och vänner och naturligtvis avkoppling!

Elisabeth Köster

Avdelningsordförande SWEA Mallorca,

………………………..

Den här gången skriver jag mina rader liggandes i en säng på Clinica Juaneda och med en nyopererad höft. Är så imponerad av hur den mallorkinska sjukvården fungerar! Mycket skicklig kirurg, fantastiskt bemötande av all personal och du får ligga kvar tills du klarar dig själv hemma!

Det händer mycket i SWEA Mallorca nu! Efter hårt arbete och mycket pusslande är nu programmet för höstens stora kongress, spikat.

Nu återstår att hitta sponsorer till stort och smått, detaljplanering och organisering. I övrigt har programgruppen genomfört några mycket uppskattade utflykter bland annat till den tradionsenliga Påsklunchen på Ponent Mar i Palma Nova och till Jardines de Alfabia, dessa underbara trädgårdar med anor från morerna och 1200-talet. Juego de aguas, områdets huvudattraktion som består av en stenpergola med 24 hydror som fungerar som fontäner, hade tyvärr skadats rejält av de stormar som härjat dagarna innan och stenpelarna låg i delar på marken men restaurering skulle påbörjas dagen därpå.

Ett antal driftiga Sweor har dels växlat upp arbetet med SWEA i sociala medier och dels påbörjat planering för SWEA Professional. Gruppen SWEA Art har utökats och planering inför hösten har påbörjats. Vi ser fram emot att ta del av en konstrik höst!

Om du som Swea har idéer eller önskemål är du mycket välkommen att höra av dig! Vi behöver alltid bli fler och nya idéer är mycket välkomna! De enda krav som finns är att du är över 18 år, har en bostad på Mallorca och talar svenska.

Nu ser vi fram emot Valborgsmässofirande tillsammans med Svenska kyrkan i den otroligt vackra gamla kyrkan Sant Blai i Campos. Våren sjungs in traditionsenligt vid brasan och grillplats finns i trädgården. Sköna maj välkommen!

Elisabeth Köster

Avdelningsordförande SWEA Mallorca

Tiidgare inlägg

Arbetet med höstens stora Regionmöte upptar det mesta av tiden just nu för hela styrelsen och flera andra Sweor. Avdelningsordföranden från två regioner kommer att mötas för att diskutera hur vi vill bygga SWEA för framtiden – VEMA (Västra Europa/Mellanöstern/Afrika, totalt 10 avdelningar) och OEMA (Östra Europa/Mellanöstern/Afrika, totalt 12 avdelningar). Sweor från hela världen välkomnas till mötet!

Mycken planering går åt när 150 – 200 personer under kort tid ska hinna med ett späckat program. Transporter, boende, stora och små utflykter, stora och små möten mm – allt måste gå enligt planen! Logistik i alla dess former och nästan allting dessutom parallellt. Intresset från våra systrar i världen att delta, är mycket stort och vi kommer att göra vårt absolut bästa för att både visa upp denna vackra ö och en del verksamheter samt skapa förutsättningar för SWEAs framtida utveckling. Det är just i dessa möten Sweorna delar med sig av sina erfarenheter av framgång eller misslyckanden i vardagen. Vi hoppas det blir ett oförglömligt och positivt minne för alla!

Vi har även mycket annat på gång i form av nya grupper som ska startas och gamla som ska väckas till liv och vi hoppas även få idéer och förslag från våra nuvarande och blivande medlemmar. Information kommer att läggas ut på sociala medier så småningom. Vi är många nya i styrelsen och vi håller som bäst på att bli varma i kläderna – bokstavligen! Vårt mål är att både öka antalet medlemmar och utbudet på aktiviteter. Åter igen – vi är så tacksamma för all input vi kan få av er alla. Vad fattas, vad önskas, vad vill ni och vad kan vi göra?

På internationella kvinnodagen den 8 mars demonstrerade många kvinnor på olika ställen i Palma och Metoo-rörelsen märktes med många svartklädda!

Roligt att se att det även fanns män med i tågen. Nu ser vi fram emot påsken och mer sol och mindre vind!

 

Elisabeth Köster
Avdelningsordförande SWEA Mallorca

————————————————————————————————————————————

Tidigare inlägg

I det senaste medlemsbladet skrev vår duktiga veteran Britt-Marie sitt sista ”Ordförandes rader” och för mig blir det nu det första! Jag ser framför mig ett nytt år med nya utmaningar, nya möjligheter och förmånen att jobba med fantastiska positiva kvinnor!

I höst arrangerar SWEA Mallorca också ett regionmöte för VEMA och OEMA. Ett mycket stort arrangemang som kommer att pågå i flera dagar och som Britt-Marie skrev – alla kommer att behövas och alla är välkomna som deltagare eller åhörare.

SWEAs syfte är att värna om det svenska språket, svensk kultur och svenska traditioner, förmedla personliga och professionella kontakter, samt etablera ett nätverk Sweor emellan över hela världen – kort sagt stödja svenska kvinnor i världen!

Mina tankar i skrivande stund är att inom dessa områden skapa attraktiva möjligheter för såväl gamla som nya medlemmar att tillsammans kunna både utvecklas, ha roligt och bidra. Vi är så tacksamma för all input vi kan få av er alla. Vad fattas, vad önskas, vad vill ni och vad kan vi göra? Allt arbete inom SWEA är volontärt och alla som har en idé som är möjlig att genomföra får gärna komma med den men då också vara beredd att själv hjälpa till. Det kan vara allt från miljöarbete till teater och allt däremellan. Tillsammans kan vi åstadkomma så mycket och dessutom ha kul. Jag ser verkligen fram emot detta arbete och hoppas att vi får in många nya medlemmar i alla åldrar!

Elisabeth Köster 

Avdelningsordförande SWEA Mallorca