Network Menu

Ordförandens rader

Välkomna tillbaka alla Sweor!
Hoppas att ni alla har haft en underbar sommar vare sig ni har varit kvar på ön, firat den i Sverige där det har varit ungefär lika varmt som här eller någon annanstans i världen! Nu börjar semestersvenskarna komma tillbaka och hösten väntar med spännande möten och nya möjligheter. Sverige går till val och det verkar som om många utlandssvenskar är måna om att rösta vilket är bra. Nyhetsbyråer, sociala medier
och föredrag – överallt delas politisk propaganda. SWEA är dock en opolitisk organisation och visar inget politiskt ställningstagande.
Förberedelserna för hösten har delvis pågått hela sommaren med regionmötena där representanter från minst 26 avdelningar i drygt 20 länder deltar. Den årliga och omtyckta kräftskivan går av stapeln den 15 september med begränsat antal platser så skynda boka! Första styrelsemötet äger rum den 3 september och då ska vi planera för höstens aktiviteter och grupper. Vi vill gärna få in önskemål från er om vad ni skulle vilja göra och vilka grupper ni vill delta i. Förhoppningsvis kommer vi bland annat kunna erbjuda ett par målarkurser. Några fantastiska Sweor har tillkommit under sommaren och de ska få presentera sig själva längre fram. Jag har intervjuats av underbara Eva Juhlin- Dannfelt och Beatriz Alonso-Castrillo, från magasinet Ön, i deras pod Swedish Talk på Mallorca Sunshine Radio, vilket var jätteroligt. Poden ligger på radiokanalens hemsida med flera intressanta intervjuer.Hade själv inte möjlighet att delta i Sverigemiddagen men den var tydligen mycket lyckad. Nästa år fyller SWEA 40 år och det kommer förstås att firas.

Elisabeth Köster Avdelningsordförande SWEA Mallorca

 

tidigare inlägg:

Turisterna börjar fylla Mallorca, trafiken både i luften och på vägarna ökar och temperaturen stiger! Själv håller jag som bäst på att lära mig gå – igen! Det tar tid, är jobbigt och helt nödvändigt men det är ingen lek…

Efter våra välbesökta aktiviteter i maj väntar nu Sveriges Nationaldag med lunch på The Boathouse och traditionsenligt välbesökt midsommarfirande på stranden i Can Pastilla. Många Sweor och svenska familjer lämnar nu Mallorca för semester i Sverige eller på annan ort över sommaren men till den populära kräftskivan i september kommer de hit igen. I höst väntar stora utmaningar med både nya grupper och nytt innehåll i gamla grupper. Vi välkomnar naturligtvis nya Sweor samt nya tankar, idéer och önskemål.

Den 25 maj träder den europeiska lagen GDPR, General Data Protection Regulation, i kraft. Lagen ställer ökade krav på hanteringen av personuppgifter för företag och organisationer. I korthet innebär det att SWEA måste informera sina medlemmar om vilken information som sparas om dem, hur och varför. Dessutom är det viktigt att informera om att personuppgifterna som sparatsär tillgängliga för varje enskild medlem.

Vi hoppas att höstens stora kongress 18 – 21 oktober blir en succé och att många Sweor från Mallorca kommer att delta! Det blir både mingel, många möten – såväl organiserade som spontana, middagar och utflykter. Mycket ska diskuteras, men framför allt ska vi ha roligt! Glöm inte att gå in på vår hemsida och anmäla er.

Jag önskar er alla en helt fantastisk sommar med mycket bad- och båtliv, tid för familj och vänner och naturligtvis avkoppling!

Elisabeth Köster

Avdelningsordförande SWEA Mallorca,

………………………..

Den här gången skriver jag mina rader liggandes i en säng på Clinica Juaneda och med en nyopererad höft. Är så imponerad av hur den mallorkinska sjukvården fungerar! Mycket skicklig kirurg, fantastiskt bemötande av all personal och du får ligga kvar tills du klarar dig själv hemma!

Det händer mycket i SWEA Mallorca nu! Efter hårt arbete och mycket pusslande är nu programmet för höstens stora kongress, spikat.

Nu återstår att hitta sponsorer till stort och smått, detaljplanering och organisering. I övrigt har programgruppen genomfört några mycket uppskattade utflykter bland annat till den tradionsenliga Påsklunchen på Ponent Mar i Palma Nova och till Jardines de Alfabia, dessa underbara trädgårdar med anor från morerna och 1200-talet. Juego de aguas, områdets huvudattraktion som består av en stenpergola med 24 hydror som fungerar som fontäner, hade tyvärr skadats rejält av de stormar som härjat dagarna innan och stenpelarna låg i delar på marken men restaurering skulle påbörjas dagen därpå.

Ett antal driftiga Sweor har dels växlat upp arbetet med SWEA i sociala medier och dels påbörjat planering för SWEA Professional. Gruppen SWEA Art har utökats och planering inför hösten har påbörjats. Vi ser fram emot att ta del av en konstrik höst!

Om du som Swea har idéer eller önskemål är du mycket välkommen att höra av dig! Vi behöver alltid bli fler och nya idéer är mycket välkomna! De enda krav som finns är att du är över 18 år, har en bostad på Mallorca och talar svenska.

Nu ser vi fram emot Valborgsmässofirande tillsammans med Svenska kyrkan i den otroligt vackra gamla kyrkan Sant Blai i Campos. Våren sjungs in traditionsenligt vid brasan och grillplats finns i trädgården. Sköna maj välkommen!

Elisabeth Köster

Avdelningsordförande SWEA Mallorca

Tiidgare inlägg

Arbetet med höstens stora Regionmöte upptar det mesta av tiden just nu för hela styrelsen och flera andra Sweor. Avdelningsordföranden från två regioner kommer att mötas för att diskutera hur vi vill bygga SWEA för framtiden – VEMA (Västra Europa/Mellanöstern/Afrika, totalt 10 avdelningar) och OEMA (Östra Europa/Mellanöstern/Afrika, totalt 12 avdelningar). Sweor från hela världen välkomnas till mötet!

Mycken planering går åt när 150 – 200 personer under kort tid ska hinna med ett späckat program. Transporter, boende, stora och små utflykter, stora och små möten mm – allt måste gå enligt planen! Logistik i alla dess former och nästan allting dessutom parallellt. Intresset från våra systrar i världen att delta, är mycket stort och vi kommer att göra vårt absolut bästa för att både visa upp denna vackra ö och en del verksamheter samt skapa förutsättningar för SWEAs framtida utveckling. Det är just i dessa möten Sweorna delar med sig av sina erfarenheter av framgång eller misslyckanden i vardagen. Vi hoppas det blir ett oförglömligt och positivt minne för alla!

Vi har även mycket annat på gång i form av nya grupper som ska startas och gamla som ska väckas till liv och vi hoppas även få idéer och förslag från våra nuvarande och blivande medlemmar. Information kommer att läggas ut på sociala medier så småningom. Vi är många nya i styrelsen och vi håller som bäst på att bli varma i kläderna – bokstavligen! Vårt mål är att både öka antalet medlemmar och utbudet på aktiviteter. Åter igen – vi är så tacksamma för all input vi kan få av er alla. Vad fattas, vad önskas, vad vill ni och vad kan vi göra?

På internationella kvinnodagen den 8 mars demonstrerade många kvinnor på olika ställen i Palma och Metoo-rörelsen märktes med många svartklädda!

Roligt att se att det även fanns män med i tågen. Nu ser vi fram emot påsken och mer sol och mindre vind!

 

Elisabeth Köster
Avdelningsordförande SWEA Mallorca

————————————————————————————————————————————

Tidigare inlägg

I det senaste medlemsbladet skrev vår duktiga veteran Britt-Marie sitt sista ”Ordförandes rader” och för mig blir det nu det första! Jag ser framför mig ett nytt år med nya utmaningar, nya möjligheter och förmånen att jobba med fantastiska positiva kvinnor!

I höst arrangerar SWEA Mallorca också ett regionmöte för VEMA och OEMA. Ett mycket stort arrangemang som kommer att pågå i flera dagar och som Britt-Marie skrev – alla kommer att behövas och alla är välkomna som deltagare eller åhörare.

SWEAs syfte är att värna om det svenska språket, svensk kultur och svenska traditioner, förmedla personliga och professionella kontakter, samt etablera ett nätverk Sweor emellan över hela världen – kort sagt stödja svenska kvinnor i världen!

Mina tankar i skrivande stund är att inom dessa områden skapa attraktiva möjligheter för såväl gamla som nya medlemmar att tillsammans kunna både utvecklas, ha roligt och bidra. Vi är så tacksamma för all input vi kan få av er alla. Vad fattas, vad önskas, vad vill ni och vad kan vi göra? Allt arbete inom SWEA är volontärt och alla som har en idé som är möjlig att genomföra får gärna komma med den men då också vara beredd att själv hjälpa till. Det kan vara allt från miljöarbete till teater och allt däremellan. Tillsammans kan vi åstadkomma så mycket och dessutom ha kul. Jag ser verkligen fram emot detta arbete och hoppas att vi får in många nya medlemmar i alla åldrar!

Elisabeth Köster 

Avdelningsordförande SWEA Mallorca

 

 

På årsmötet den 8 februari lämnade Britt-Marie över ordförandeskapet till Elisabeth Köster.


 

 

 

 

Kära Sweor!

I allt vad man gör här i livet finns alltid en första och en sista gång och denna gången är den sista som jag skriver ”Ordförandens rader”. Från den 8 feburari då vårt årsmöte äger rum tar en skicklig duktig kvinna över och driver SWEA Mallorca vidare med nya inspirerande ideer.
Jag har lyckan att kunna blicka tillbaka på fyra underbara år. Visst känner jag och visst vet jag att det finns massor som jag borde kunna ha gjort som aldrig blev av, för allt det – förlåt.
Fyra år går fort, under dessa åren har jag haft förmånen att få, sida vid sida arbeta med fantastiska kvinnor som gett det bästa av sig själva för att driva SWEA vidare, alltid fyllda med ideer och uppslag och framför allt positiva.
2018 blir ett spännande år, inte bara en ny styrelse utan det är också SWEA Mallorca som arrangerar VEMA och OEMA s regionmöten, så snälla markera redan nu 18-21 oktober i era agendor, alla kommer att behövas och framför allt är alla välkomna att deltaga.
Jag vet att SWEA går mot en lysande framtid på Mallorca, mycket nytt och spännande kommer vi att få ta del av under det kommande året, men först och främst så förväntar jag mig att den 8 feburari träffas vi alla i Svenska Kyrkan kl 19.00 för att mingla lite innan vårt årsmöte.
Tills dess massor med kramar och tack för mig.
Britt-Marie
Avdelningsordförande SWEA Mallorca

……………………………………

Tidigare inlägg

FRÅN VÄRLDSMÖTET I PERTH AUSTRALIEN 2017

Vad är SWEA och vad är ett världsmöte inom SWEA.

Swea en världsomfattande organsation som stöder svenska traditioner, språk och kultur. Organisationen är enbart till för svenska eller svensktalande kvinnor bosatta eller som varit bosatta utanför Sverige. Om du har varit SWEA utomlands så har du fyra hemvändar avdelningar i Sverige att komma till. SWEA består av ett 70-tal avdelningar i ett trettiotal länder med   allt som allt runt 7000 medlemmar. I toppen SWEA International med ordförande och under den finns sju regioner med

regionordförande, samt avdelningarna med avdelningsordförande. Avdelningarna har under året åtta till tio möten och regionen har sju telefonmöten, samt ett årsmöte med sina underavdelningar.

Vartannat år är det världsmöte och regionmöte samtidigt då alla träffas någonstans i världen. Mötet alternerar mellan Amerika, Europa, Asien och i år var det Perth, Australien, första gången på denna kontinent. Nästa möte blir i Europa.

PERTH WESTERN AUSTRALIA

Hela kontinenten har cirka 24 miljoner invånare och Perth har 2,6 milloner utspridda på en yta tre gånger större än Los Angeles. Perth är till ytan större än Tokyo. Genom staden ringlar sig Swan River. Staden är otroligt vacker med stora parker med nyklippta gräsmattor som man aldrig såg någon klippa. Allt välordnat och rent och att åka buss är gratis för alla, kanske något att tänka på om man vill ha bort biltrafik.

Torsdagen den 18 oktober var det ankomstdag för de flesta och utflykt till Fremantle där mycket av västra Australiens historia skrevs, fängelset dit de brittiska fångana kom. De som valde att deporteras till Australien i stället för att sitta kvar i fängelse i Storbritannien. De som i mångt och mycket lade grunden till den vita Australienska befolkningen. Ett galleri med konst av aboriginsk konst, en härlig lunch vid havet och som krona på verket i Kings Park en aboriginsk kvinna som visade och gav oss en sammanfattning av deras urgamla traditioner bland annat hur man kan göra en tvål genom att gnugga bladen av en växt och mycket mer.

Mingel och middag på hotell Pan Pacific med massor med god mat och otroligt höga decibeler, en detalj som utmärker oss Sweor.

Fredagen den 19 oktober börjar allvaret

08.30 frächa som nyponrosor och alla på plats trots sent i säng, dags att preparera och gå igenom dagordningen¡ till SWEA Västra Europa, Mellan östern och Afrikas VEMA Annual Regional Meeting som kommer att äga rum klockan två samma dag.

Alla avdelningar hade redan tidigare sänt in rapporter med information om sin ekonomi, donationer, upplägg, sociala medier och övrig av vad vi tyckt vara värt att ta upp.

Genomgång avmanifestet från Lissabon, hur vi lyckats med att genomföra de olika punkterna, hur vi lyckats med att förmedla visioner och mål till alla medlemmar. Lyfta fram det unika med SWEA. För min del nej och detta är inget jag är stolt över. Jag ser fram emot att nästa ordförande klarar detta bättre än vad jag gjort.

 

MANIFESTET– den gemensamma målsättningen. Första frågan var om vi vill ha kvar manifestet och arbeta vidare med det eller vill vi ha ett nytt?

  • Beslutet blir att behålla nuvarande manifest men att utveckla det på olika sätt inom avdelningarna.
  • Vilka punkter vill man fokusera på?
  • Sätt egna visioner och mål i styrelsen
  • Ska 10% vara kvar i punkt ett som en morot?
  • Viktigt att fokusera på kvalite och delaktighet Ska man ändra manifestet till VEMA´s10 budord? 

Vicky Almstöm är webbansvarig inom SWEA international och informerar kring den omstrukturering som gjorts och pågår.

Syftet har varit att göra det hela enklare för alla och att lätt hitta det man behöver. Vissa delar av sidorna är lösenordsskyddade, vilket är svårt att nivåanpassa inom organisationen. Hur ska vi behålla vår historik?

Manualer finns under historik, utan lösenord. Lämna synpunkter till Vicki och kom gärna med artiklar.

Därefter får vi besök av Internationells ordförande Christina och Katti administrativ chef på SWEA office och fortsätter med frågorna. HUR ser en ”icke” SWEA in i vårt skyltfönster?

  • Behöver vi vara mer attraktiva?
  • Är vi tillräckligt stolta över vår förening?
  • Hur får vi bort den stämpel på SWEA som vi själva satt?
  • Lyft fram vår stolthet, kompetens, globalitet, våra värdegrunder, delaktighet………
  • Vilka vill vi ha i vår förening?

Inom SWEA donerar vi över 2 miljoner svenska kronor.

Finans och Resebidrags kommitten inom VEMA försvinner och ersätts av Finans och Framtidsfonden vars syfte är att stödja och hjälpa till med ekonomiska bidrag vid

oförutsedda utgifter i regionen eller lokalavdelningarnas ekonomi. En så kallad ”kriskassa”.

Dess riktlinjer och sammanställning av den kommitte som skall handha detta gjordes klar.

Mötet på eftermiddagen gick i snabb takt eftersom vi vid förmötet haft långa och utförliga diskussioner. Efter öppnande, introduktion och godkännade av dagordnigen valdes årsmötessekreterare, justerare och rösträknare och regionordförande avlade sin årsrapport.

Skattmästarens årsrapport innebär att VEMAs behållning vid årsslutet var €5,216. Överskottet är €2,615 till skillnad från 2015 som visade ett underskott. Överskottet utgörs huvudsakligen av vinst från regionmötet i Lissabon och försäljning av namnbrickor.

Sekreteraren och skattmästarens resekostnader till Lissabon blev ersatt med €800,00. Budgeten för 2018 presenterades och regionavgiften sänks till 2.25€.

Vi gick vidare till avdelningas rapporterna samt dess stipendier och donationer. När alla punkter var genomgångna avslutades mötet.

Vi hade en hel halvtimme på oss att duscha och göra oss vackra inna middagen som är en Aussie – style-BBQ med segling, Surf och Strand som tema på South Perth Yacht Club dit vi anländer efter en kort busstur längs floden Swan River att säga att middagen var fantastisk är att ta i i underkant. en helafton som vi njöt av trots att vi alla var ganska så trötta, dagen hade varit intensiv.

Lördagen 21 oktober

En heldagskonferens med focus på engagemang i grupp.

08.30 öppnade SWEA Internationals styrelse med allmän information om det mesta. Hur man kan stötta varandra i svåra situationer, både emotionelt och vid katastrofer. Samt uppmuntra oss att söka stöd hos International för att få svar på alla våra frågor.

Föreläsare nummer två var Lisa Lindström. Vd för designbyrån Doberman med kontor i Sverige och USA. Lisa är styrelseordförande för Utbildningsradion och en av fyra industrirådgivare till Sveriges regering. Henne föreläsning var oerhört intressant och spännande. Gårdagens industrisamhälle utmanas i dag av digitalisering, globalisering och vi gamlingar blir bara fler och fler. Lisa trycker på att bemöta dessa utmaningar är inte att öka effektiviteten i befintligt system utan att hitta nya vägar, kombinera outnyttjade resurser med kreativitet, hitta nya metoder och lösningar. Kanske en av konklutionerna jag kom fram till är att tro på sig själv, lyssna på andra, våga ta steget ut och försöka.

Lisa avlöstes av Barbro Osher en av SWEA San Franciscos grundare och generalkonsul i samma stad. Hon focuserade på värdet av vänskap och alla de dörrar som Swea öppnar just för detta. Barbro är tillsammans med sin make en av de generösaste donatorerna i USA, stora filantroper. Genom sin stiftelse Barbro Osher Pro Suecia Foundation har hon gett stora stöd till Kungliga Operan, Judiska Museet, Nationalmuseet, Moderna Museet för att nämna några. Tilllika är hon generös sponsor till många projekt inom SWEA. Barbro är barnbarn till Rickard Julin som började som postbud på Enskilda Banken och slutade sin

karriär där som direktör och styrelseledarmod, han lämnade i arv till Barbro sin devis att är man försedd, då skall man förse andra.

Hennes föreläsning om glädjen av att ge gav dig mycket att tänka på. Barbro skulle kunna sitta still och bara vara vacker, men fyller sin dag med stora fantastiska projekt som öppnar dörrar för många och små saker där hon tycker sig vara till hjälp.

En lyx att få ha varit med på hennes föreläsning. Hennes porträtt är årets hedersporträtt målat av Thron Ullberg och det avtäcktes den 28 maj på Gripsholms slott.

Efter lunchen var det dags för Workshop med Urslula Hultkvist om SWEA Profesional och dess enorma möjligheter till att utvecklas samt att kunna bli en källa till förnyelse inom SWEA all den potencial som finns bland våra medlemmar som vi inte tar bra vara på.

Teresia Fors från VOLVO tidigare inom Viking Cruises samt ordförande I Svenska Kommerskollegiet i Australien. Teresia är född i Kirurna och med ett imponerande förflutet inom marketing och komunikation fick hon oss under en halvtimme att förstå hur oerhört viktiga dessa är för att nå ut till alla. Volvo var en av Världsmötets sponsorer.

Sist men inte minst med stark försening blev det Linda Ströms tur att föreläsa om SWEA BUS. SWEA BUS = Barn Utomlands och Svenska Språket. Från början var det ett till sex år begränsat projekt som utvärderades 2017 och ansågs vara ett gott kompliment till SWEA- verksamheten. Förhoppningen är att projektet stärker medlemsförmånerna och är till hjälp till ny rekrytering.

Nu återstod bara att visa att vi är snabbast i världen på att en kvart, mer eller mindre, vara duschade, friserade och galaklädda till Kvällens Galamiddag som ägde rum på gångavstånd från hotellet i det otroligt vackra Government House som byggdes under guldruschen i västra Astalien. I dag är engelska kungahusets officiella residens i Perth. Georg Jensen, en av sponsorerna till världsmötet hade gjort otroliga bordsdekorationerna, maten var utsökt och härlig underhållning, ett fantastiskt slut på fantastiska dagar. En sak är säker och det är att SWEA Perth har satt ribban mycket högt, efter en hel del SWEA möten under årens lopp är detta det absolut mest fantastiska.

RESERAPPORT FRÅN MARGARET RIVER-REGIONEN

Morgon och ett sjuttiotal något yrvakna Sweor sätter sig i bussarna för att under fyra dagar utforska en otroligt vacker region Margaret Rivers. Vårt första mål är Bunker Bay vid tolv- tiden är vi vid bukten Eagle Bay och vår första vingård, Wise Winery gott vin och god lunch på terassen med vidunderlig utsikt över havet i strålande solsken. Efter lunchen till vårt hotell, där det visade sig att Erikas och mitt delade dubbelrum är en villa med två sovrum, två badrum och vardagsrum helt i sin ordning. Vara granne med den Indiska Oceanen är inte helt fel efter att ha njutit solnedgången nere vid stranden var det dags fór middag.

Måndag morgon efter en stadig frukost med utsikt över Bunker Bay bär det av till Old Dunsborough och en lång promenad längs de turkosa lagunerna fram till Meelup Beach, känd som en av de vackraste stränder i Australien. Ni ska tro att det var härligt efter många dagars sittande att få sträcka på benen. Bussen tar oss till samhället Margaret River där det blir lite shopping, kaffe ochglass. Sedan till Brew House för tapas och ölprovning. Genom den vackra Karri-skogen Borranup Forest där träden reser sig spikraka över 80 meter, ett fantastiskt fågelliv Kookaburras och papegojor och många andra fåglar. Middag på Bunker Bays Beach house där en Aboriginsk familj sätter oss in i deras urgamla traditioner, en ynnest att få ha upplevt allt detta medans stjärnorna tänds på himmelen, man har sensationen att himmelen är mycket närmare jorden än i Europa och att stjärnorna är många fler.

Tisdag morgon avresa till Dunsborough där vi äntrar ett Charterfartyg som tar oss på Val- safari. Vi hade tur och såg ett flertal Knölvalar med sina kalvar och vi fick se något som det är få förunnat och det var en Blåval. Vår skeppare uppskattade den till ett 30-tal meter lång och en vikt bra mycket mer än 100 ton, ingen akvariefisk minsann, man kände sig anddäktig inför naturens största djur. Tillbaka till torra land för att stilla hungern med en tvårätters utsökt lunch efter att ha provat 7 olika viner på vingården Leeuwin Estate.

Tillbaka till hotellet, några badar i havet andra i poolen vi har ett par timmar att slappa av innan kvällens Barbecue.

Onsdag får vi sovmorgon och en promenad för att för en sista gång njuta av utsikten över indiska oceanen, checka ut och kosan ställs till en av Australiens bästa vingårdar, privat ägda Capel Vale, vi provar viner av toppenkvalitet, en av deras Rislings hade dagen innan belönats med en guldmedalj. Efter en superb lunch tillbaka till bussen och tillbaka till Perth

– slut på en fantastisk efterresa och för de flesta slut på vistelsen i Australien.

När jag tänker tillbaka – ett bra och givande regionmöte en fantastisk heldag med International, där den ena efter den andra av otroligt intressanta föreläsare avlöste varandra. Uppleva Aborginerna, det lugn som de utstrålade, deras visdom och filosofi deras närhet till naturen. Njutit av den vackra Regionen Margaret River, druckit utsökt vin och som kronan på verket fått se rygen på en Blåval

Många kanske tänker att det måsta vara fantastiskt att SWEA betalar en resa till Världsmötet och man får uppleva allt detta.

Vad SWEA betalar är flygresan tur och retur billigast möjlig, anmälningsavgiften, tre hotellnätter i delat dubbelrum, lunch och middag under de två mötesdagarna, resten utfärder och efterresa betalar man själv.

Massor med kramar till alla.

Britt-Marie

Avdelningsordförande SWEA Mallorca

 

Tidigare inlägg

————————————————————————————————

Denna gång en berättelse om Sverigedagarna i somras.

Året är 2017 och det är som alla andra SWEA –år/ sommrar fylldat med aktiviteter. Bland mycket annat SWEA´s årliga Sverigemiddag som i år gick av stapeln i Helsingborg. Jag hade på ett tidigt stadium bestämt mig för att vara med.

De flesta av oss bodde på Clarion Grand Hotel där vi togs emot av glada hurtiga Örestads–sweor som glatt prickade av oss från sina listor och snabbt sålde oss massor med lotter. Vädret var ett exempel på vackert sommmarväder i Sverige även om det på fönstret i mitt rum stod ”if it is raining outside wlecome to Sweden”. På kvällen tågade ett 50-tal Sweor i väg till kvällens mingel med surprise, vilket visade sig vara en god paella, sorlet var som vanligt långt över tillåtna decibel, fniss och skratt och glada utrop när man träffade gamla bekanta Sweor från alla delar av världen.

To be or not to be” på fredagen tog vi färjan över till Helsingör  för ett besök på

Kronoborgs fästnin. Denna gång var danskarna glada över att se många svenskar dä. Det har funnits tider då de sannerligen inte har varit glada över att se oss. I olika grupper guidades vi runt och i min grupp så var guiden ingen mindre är Horatio, Hamlets betjänt och gode vän. Vem vet mest om sin Herre, jo betjänten. Vi lärde känna slottet och scener som utspelats där på ett fantastiskt sätt tack vara Horatio.

Museet för sjöfart var vårt nästa mål. Det var en kort promenad dit och sedan var vi i torrdockan i vilken det är inrym. Arkitekturen ett strålande exempel på danskt kunnande. Projektet gjordes av BIG förkortning av Bjarke,IngelsGroup.  

Efter att ha stillat vår hunger med goda danska smörrebröd var det dags att ta del av Danmarks sjöfartshistoria både ur de rikas och fattigas aspekter. Det var ett hårt liv att vara sjöman och kanske än hårdare att vara hustru med barn till en sjöman.

Väl tillbaka till färjelägret i Helsingborg möts vi av poliser och knarkhundar. Vi fick en inblick i hur polisen tränar och arbetar med sina hundar. Allt var simulerat även den som de tog med knark i fickan. Polisen berättade att dagligen tar de flera som försöker ta sig in i Sverige med knark. Andra poliser ägnade sig åt att väga fordon, så inte ligger de på latsidan minsann.

Snart ska vi vara på rådhuset.Jag mår pest och pina men räddas av Karin Nerblad som i duggregn ger sig ut på stan till ett apotek, tack.Karin

Rådhuset i Helsingborg är fantastiskt bara det är värt ett besök. Byggnaden som är i nygotisk stil har en gång rymt både stadsfullmäktige, polis, häkte och rådhusrätten. Klocktornet är 65 meter högt, fyrkantigt och med en urtavla i varje väderstreck. Fyra lägre torn är runda mot Storgatan och kantiga mot Rådhustorget. Berättare om dess historia var ingen mindre än Helsingborgs Borgmästare Mats Sander som hälsade oss varmt välkomna och uttryckte sin glädje över att SWEA valt Helsingborg för att fira sin Sverige middag

Inne i Kommunalfullmäktigesalen skedde utdelningen av stipendierna samt hedersutnämningen till årets Svenska Kvinna ÅSK.

2017 Års Svenska Kvinna är Nikoo Bazsefidpay, född i Iran och kommen till Sverige som 13-åring. Grundare och ordförande i Tandläkare utan gränser år 2008., Klinisk Handledare i käkkirurgi på Karolinska Institutet samt tandläkare i försvarsmakten dessutom ung och vacker.

Tandläkare utan gränser ger många människor i fattiga länder chansen att få tandvård och lära sig något om tandhygien. Att bli vald till ÅSK ger bara ära inga pengar.

SIGRID PASKELLS STIPENDIUM I SCENKONSTER

gick i år till vad jag tror är den yngsta stipendiaten någonsin, 16 åriga Agnes Rosendahl, dansös vid Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm. Drömmar om att dansa på världsscener har nog många hyst. Drömma är gratis, men att nå dit är mer än hårt arbete Agnes kombinerar dansen med studier vid Adolf Fredriks Musikskola.

Meriter för att tilldelas stipendiet finns det gott om. Deltagande i flera tävlingar samt medverkan i uppsättningarna till Raymonda, Nötknäpparen och Svansjön vid Kungliga Operan. Tredje pris i stora Daladansen  och i år första pris. Sist men inte minst guldmedalj i franska danstävlingen Concour Grasse. Stipendiepengarna är vikta för studier i  Köpenhamn vid Kungliga Danska Balettskolan. En dag kommer vi kanske få äran att se henne som prima ballerina och kunna säga hon fick 10.000 US $ i stipendium av SWEA.

FÖR FORSKNING I SVENSKA SPRÅKET, LITTERATUREN OCH SAMHÄLLET.

Ian Giles, doktorand i skandinaviska studier vid Edingburghs universitet fick stipendiet på 10.000 US $ för sin avhandling ”tracing the Transmissions of Scandinavian Literature to the United Kingdom 1917 -2017” alltså under det sista seklet. Juryns motivering är att hans avhandling studerar översättningsaktiviteten från ett sociokulturelt perspektiv och kommer genom fallstudier av utvaldas verk att lägga fram användbara metoder för översättning av litteratur både för översättningsbranschen och förlagen, den bidrar också till större förståelse av den skandinaviska litteraturens egenart

Nämnas bör att hans svenska var utsökt, engelsmän brukar inte ha det lätt att tala ett annat språk.

 

AGNETA OCH GUNNAR NILSSONS STIPENDIUM FÖR INTERKULTURELLA RELATIONER

gick 2017 till Elin Marakatt, samisk kulturanalytiker och renskötare.Hon har djupa rötter och en gedigen bakgrund  i samisk  kulturhistoria. Elis arbete kommer att gå ut på att kartlägga hur Sverige och Norges politik och även konflikter länderna emellan när det gäller hur gränsöverskridande renskötsel har påverkat samernas levnadssätt, villkor och den traditionella renskötseln från 50-talet och fram till idag.

Projektet fokuserare på länders olika uppfattning av samernas urgamla rättigheter och hur detta påverkar deras framtid, samt söka en lösning på konflikten när det gäller gränsöverskridande renskötsel.

Studien görs i samarbete med Kulturvitenskapelig seksjon, Tromsö Museum och resultatet ska förhoppningsfullt bidraga till ökad kännedom om den samiska kulturen och dess historia.

Hennes samiska dräkt som hon gjort själv var otroligt vacker.

Efter allt detta var det dags att lugna hungriga magar så vi vandrade alla till Dunker Kulturhus, ytterligare ett prov på dansk utsökt arkitektur, ritat av Kim Utzon ung dansk arkitet med goda gener efter pappa Jörn Utzon arkitekten som ritade Sidneys Operahus.

Dunkers kulturhus är resultatet av att Henry och Gerda Dunker donerade hela sin förmögenhet till Helsingborgs stad. Paret Dunker var ägare till Tretorns Gummifabrik och jag är bergsäker på att det är fler än jag som haft gummistövlar från Tretorn som ung.

Kvällen bestod inte bara av god mat och dryck utan även ett fantastiskt framträdande av en av Ilze Stala Stegö körer. Spännande lotteridragning och mycket prat.Tack Örestad.

Massor med kramar till alla.

Britt-Marie

————————————————————————————————–

Tidigare inlägg

Efter ett långt sommarlov från SWEA så är det med glädje vi hälsar alla välkomna tillbaka till denna underbara ö och Mallorcas lilla SWEA värld. Förhoppningsfullt kommer vi alla tillbaka med förnyad energi och illusion.

Mycket väntar oss, kräftskiva, jubileum och kanske få några energiska att starta en SWEA Professional-grupp. (Bland annat)

En blick tillbaka på sommaren säger mig att SWEA verkligen är aktiv även under ”sommarlovet”. Jag deltog i Sverigemiddagen i Helsingborg. Det är en upplevelse att vara med på dessa arrangemang. De flesta av oss bodde på Gand Hotell där Örestadssweor tog emot oss och fick oss att känna oss varmt välkomna. Senare på kvällen var det god paella att äta och fantastiska tankeutbyten efter desserten. Kronoborgs fästning var utflyktsmålet dagen därpå, där ingen mindre än Horatio, Hamlets betjänt, tog emot oss och gav oss en oförglömlig vandring genom Hamlets tid på slottet. Smörrebröd är ett måste i Danmark och det var vår lunch, det ena godare än det andra. Llunchen var upptakten till vårt besök på Sjöfartsmuséet. Det finns massor mer att berätta om dagarna i Helsingborg och det tänker jag göra under en nätverkslunch inom en snar framtid.

Snart har vi också vår traditionella kräftskiva där jag hoppas träffa massor av Sweor med medföljande, snapsvisor är under tryckning, snapsen i kylen och kräftorna fångade.

Boka NU den 13 oktober det är datumet för SWEA-Mallorcas 25-års jubileum dit alla är välkomna. När jag ser vad som händer runt omkring oss kan jag inte låta bli att tänka, gud så lyckligt lottade vi är, låt oss njuta och umgås så mycket vi någonsin kan.

Massor med kramar Britt Marie

Avdelningsordförande SWEA Mallorca

——————————–

tidigare inlägg

 

April och maj månader med blåsippor, vitsippor, gullvivor som uti backarna står. Natten som skiljer dessa månader åt, är ursprungligen Walpurgis, häxsabbaten, då man eldade upp de som varit på Blåkulla. I lite modernare tider så är Valborgsmässoaftonen nästan som ett nyår man firar början på sommarhalvåret, eldarna bestod av djurens torra vinterföda samt annat skräp som vintern lämnat. Detta var början på den nya årstiden, kreaturen skulle på sommarbete och eldarna hjälpte till att skrämma bort de vilda djuren. I ännu modernare tider så sjunger vi glatt Vintern rasat ut ….. grillar, umgås och är fulla av förhoppningar om den ljusa årstiden som väntar oss. Att fira finns mycket, snart är det vår Nationaldag den 6 juni till minne av 1809-års regeringsform underskriven av Hertig Karl, sedermera kung Karl den XIII, en regeringsform som höll fram tills 1974. Inte att förglömma 1523 då Gustav Vasa efter att ha avskaffat Kalmarunionen blev kung i ett enat och självständigt Sverige, samt mycket mer som skett samma datum. Vi ligger långt efter vårt grannland Norge i firandet men sakta men säkert. Vad vi inte skall fira är att sitta vid en dator. Det är riskabelt, fråga mig som fått mitt mail hackat av någon pirat från en IP adress i USA som stulit mina mail och använt dem i illegala syften. Jag kan garantera att man mår illa av det. Kanske är detta peanuts om man tänker på den massiva spridningen av virus i största delen av världen, men man står alltid sig själv närmast. Den 6 juni träffas vi alla till lunch på Restaurang Boathouse på Paseo Maritimo för att sjunga du gamla du fria du………. och bara prata och vara glada över allt det goda som finns.

Kram

Britt Marie Avdelningsordförande SWEA Mallorca

……………………………..

 

Det är april månad, det är vår, det är varmt och det är kallt. Jag som varje dag möter de som är övertygade om att det är varmt, undrar varför jag har kofta på mig när de går i shorts, men det är väl vad våren står för. Vad våren också står för är att SWEA International haft sitt årliga möte och meddelar vem som tilldelats och utsetts till. Årets Svenska Kvinna 2017 som är Nikoo Bazsefidpay grundare och ordförande i tandläkare utan gränser. Ian Giles, doktorand i Skandinaviska studier vid Universitetet i Edinburgh, tilldelas SWEA Internationals Stipendium för sin forskning i Svenska språket, litteraturen och samhället. Elin Markatta, samisk kulturanalytiker och renskötare, tilldelas Agneta och Gunnar Nilssons Stipendium för Interkulturella relationer. Sist och yngst på listan är Agnes Rosendahl, 16 år och dansös vid Kungliga Balettskolan i Stockholm, som får Sigrid Paskells Stipendium inom scenkonsterna. Utdelningen sker under Sverigemiddagen i Helsingborg. Visst känner man sig stolt över att vara en SWEA och bidragit till att detta kan göras, det är då man känner hur stort SWEA är. Passar på att önska alla en fantastisk Valborgsmässoafton och glöm inte att det fanns en epok då man stod vid brasan i nya skor och kortstrumpor med blåfrusna knän och var jättelycklig att VÅREN var kommen. Massor med kramar till alla.

Britt-Marie

 

……..,…..,………………………..

tidigare inlägg

Hej alla SWEOR!

En riktig vårdag, knallblå himmel och strålande sol skall jag försöka pränta ner några kloka ord, vilket inte alltid är lätt. Under februari och mars månad händer massor i SWEA – världen. Alla har haft sina årsmöten; nya i styrelserna, så och på Mallorca där vi hälsar Barbro Tengelin och Birgitta Danielsson välkomna in i styrelsen samt att vi har fler som ställer upp och arbetar utan att sitta i styrelsen. Alla Sweor på Mallorca VÄLKOMNA till ett nytt SWEA-år 2017, under vilket vi ska fira vårt 25-års jubileum.

Utanför vårt territorialvatten händer massor, Sverige middagen i Helsingborg den 16 Juni – världsmöte i Perth den 19 – 22 oktober, alla är välkomna det är bara att anmäla sig.

SWEA står för mycket och spänner sitt välde över de flesta kontinenter vilket gör att vi har ett fantastiskt nätverk som vi egentligen utnyttjar för lite på personlig nivå. I många avdelningar finns SWEA Professional som är en intressegrupp öppen för alla som är nyfikna på företagsverksamhet och yrkesfrågor, du behöver inte vara aktiv men kanske har varit det . Det finns många SWEA medlemmar som har eller har haft spännande yrken och karriärer som har mycket av intresse att dela med sig.

SWEA Care är en annan intressegrupp vars syfte är att hjälpa andra medlemmar med vardagliga problem, en väns stöd kanske över en kopp kaffe, ett telefonsamtal eller under en promenad. Någon som kanske kan gå ut med din hund när du inte kan. Vara barnvakt vid behov samt mycket annat.

Glöm inte att gå in på vår hemsida. Det finns hela tiden något nytt, glöm heller inte att anmäla dig i god tid till våra arrangemang. Glöm inte heller att betala in årsavgiften. Som du ser är det massor man skall komma ihåg under dessa strålande vår månaderna.

Kram Britt-Marie

Avdelningsordförande SWEA Mallorca

……………………………………………………………………

Tidigare inlägg

Solen skiner och jag börjar tro att vi lämnar den kallaste vintern på länge bakom oss, hoppas jag, och eftersom det sägs att hoppet aldrig dör så blickar vi optimistiskt framåt både när det gäller vintern och SWEA Mallorca.

Vi har haft en hel del trevliga och givande aktiviteter bakom oss, den 9 februari var en intensiv dag först en fantastisk lunch på Ram Bar sedan kaffe och mycket annat hemma hos Caj plus föredrag om Spaniens historia av Jan Törstedt. En del av oss gav

inte upp så lätt utan vi fortsatte till Galleria Horrach Moya för att njuta av Pep Girbents fantastiska konst. Med andra ord en hel dag i SWEAs regi, att vara SWEA är aldrig långtråkigt.

Över hela SWEA världen bubblar det av aktivitet under februari månad, alla avdelningar har sina årsmöten, så också vi på Mallorca det är den 22 februari på Svenska kyrkan, missa inte att anmäla dig och är du inte Swea men vill se och träffa oss är du också välkommen på ett glas Cava och att komma med de frågor du vill ställa.

Njut av att solen skiner, mandelträden blommar och Mallorca är som bäst, ett litet Eden på vår jord.

Kram Britt-Marie

Avdelningsordförande SWEA Mallorca

————————————————————————————

Årets sista SWEA Mallorca blad, det känns alltid vemodigt när något är det sista men fortsättning följer. Julen står och klappar på dörren för att komma in. Palma är vidunderligt vackert upplyst. Över allt finns det julkrubbor. Allt cirkulerar kring julen, en jul nog så annorlunda än den som var när jag kom hit. Jag minns långa och krångliga förklaringar varför det i lasten på planet kommit åtta julgranar (utan import licens).Ut från flygplatsen kom det sju och i ett hem på Mallorca skulle de nog pröva att dekorera den, men några presenter skulle det inte bli för det var de tre kungarnas dag som gällde. En blick tillbaka säger mig att ”vår” jul har gjort stora framsteg. I går var det Lucia, i år på Plaza Santa Eulalia där det var massor med människor som med spänning väntade på Lucians ankomst, även det en sed vi exporterat hit.

En liten resumé av det gångna SWEA-året, vad SWEA behöver är fler medlemmar och fler som ger oss i styrelsen idéer om vad vi kan göra för er, vad ni vill se och vad ni kan bidraga med, fler unga efterlyses och till alla som varit med under året framföra alla de tusen tack som jag oftast bara tänker, samt önska alla en GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR från oss alla i styrelsen.

Massor med kramar Britt-Marie

Avdelningsordförande SWEA Mallorca

…………………………………………………………………………..

Tidigare inlägg

Ibland slår det mig hur mycket man påverkas av sin barndom och uppväxt ett exempel är att här sitter jag vid sidan av ett stort fönster, solen flödar in och himmelen är “knallblå” hur kan man då skriva om Julbasarer, Luciafirande, julluncher och annat som kräver minst 30 cm snö en gråsvart himmel, nakna
träd och lite annat men nu är verkligheten sol och blå himmel så glöm det andra.
Innan allt med julen börjar skall vi äta sniglar, efter att ha fått lära oss om hur vardagen ser ut för en snigelfarmare, går sniglar in under benämningen “boskap” måntro? Nästa blir svenska kyrkans Julbasar som ni inte får missa. Den 10 december blir det julmiddag i restaurangen på Hotell Portixol i Es Molinar där inget av julens alla måsten kommer att saknas, sedan Lucia. Vi möts redan 17.30 för att med Monika Söderström besöka julkrubbor för att avsluta på Plaza Santa Eulalia för Luciafirandet som kommer att ske där, eftersom Plaza Cort är fullt med gatuarbeten.
På tal om barndom och uppväxt som formar dig får mig att tänka att jag
tror att vi i dag är dåliga på att skapa illusioner. När jag var liten, vilket
inte var igår, så hade vi illusioner om att det skulle bli skyltsöndagen för
då började julen, frysa näsan av oss för att med tindrande ögon se stadens
Lucia. Tomtens ankomst som var en pirrande upplevelse där man
kastades mellan skräck och lycka, skulle man få sina illusioner uppfyllda
och få det man plitat ner i ett brev som skulle vara klart den 6 december
för avhämtning. Mina barnbarn hämtar katalogen på Corte Ingles och
prickar noggrant av allt, sida upp och sida ner att sedan det reduceras till
max två saker bekymrar dem inte alls. Jag tror att de saknar illusioner.
Jag saknar inte illusioner jag tror och hoppas att vi skall kunna fortsätt att
ro SWEA båten att vi skall bli fler Sweor att vi skall kunna fira att vi fyller
25 år på Mallorca och mycket annat.
Massor med kramar till alla.
Britt-Marie
………………………………………………………………….

Hej alla Sweor,
Oktober månad, en månad i vågens tecken symbolen för balans och rättvisa. Med tanke på hur världen ser ut så tycker jag nog att det är lite obalans I det mesta Amerikas presidentkampanj och Spaniens presidenval

– vart är vi på väg?

VEMA har haft sitt årliga möte i år I Portugal, VEMA är stabilt och dess styrelse oförändrad. Om mötet kommer Kersti att skriva eftersom det är hon som deltagit. Mötena är en fantastisk källa till inspiration och till vad som skall göras.

En avdelningsordförandes uppgift är att skapa ett kontaktnät; skapa engagemang och gemenskap; vara kompetenshöjare, inkluderande, inspirerande, ledande och kunna samordna kul kvinnor. Det är mycket för en liten kvinna som jag men vi är fler I styrelsen och om alla drar sitt strå till stacken klarar vi det nog.

Några av oss hade ett mycket trevligt besök I klostret I Randa. Tack Mårten Sandberg för att du kom och berättade hur det var att bo i byn Randa tillsammans med Jules Sylvain. Många trevliga anekdoter fick vi fick ta del av.

Nu på onsdag 19 oktober lunch med föredrag och sedan, inte minst, är Sweorna inbjudna till manekänguppvisning kl 18.00 av George Rech på Corte Ingles Avenida. Alla som vill komma är välkomna. Lite inspiration till vintergarderoben är aldrig fel.

Kramar

Britt-Marie

 

——————————————————————————————————————————–

Tidigare inlägg från Britt-Marie

Hej alla Sweor,

September månad; månaden som innebär ett byte mellan värme och kyla, som sakta men säkert kommer krypande; månaden då vi njuter av färska fikon, underbara druvor vi gör marmelader, stoppar burkar med tomatsås som förhoppningfullt varar hela vintern vi sneglar på apelsinträden som till jul skall ge oss vitaminer som skall vara fram tills nästa sommar.

Sweor som varit försvunna i månader börjar dyka upp och vi har redan på vårt första styrelsemöte talat om jullunchen. Ideerna är många och strålande, vi kan göra massor men vi behöver att alla ställer upp och deltar.

Vi har haft ett möte med Svenska Kyrkan, oerhört positivt massor som skall finslipas och utvecklas, men bara till det bättre.

Nu är det inte många veckor kvar innan VEMAs årsmöte går av stapeln i Lissabon, vår representant är Kersti. Har du något som du gärna skulle vilja kom upp på mötet så tveka inte maila mig eller Kersti.

Välkomna tillbaka till SWEA efter en lång och härlig sommar, alla I stryrelsen ser framemot att träffa er ofta under höst och vinter.

Kram

Britt-Marie

 

 

Hej alla och en glad sommar.

September månad. Snart står vi inför en ny ”termin”. Det är lite som att gå i skolan med samma struktur på verksamheten. Verksamhet var ordet. Vi ser fram emot en aktiv höst som inleds med vår årliga kräftskiva. 25 paket med stora härliga kräftor finns i vårt frysrum. En av kökspojkarna undrade vad man kunde använda sådana där konstiga räkor till. Han fick en lång förklaring.

Ska jag summera sommaren så blir det, varmt, varmt och varmt samt lite saknad av SWEA-arrangemang, men det får vi ta igen till hösten. De som varit i Sverige och tagit del av alla de fantastiska arrangemang, Sverigeresa, luncher, stipendieutdelningar och mera får berätta när de kommer tillbaka. Höst, ja, mycket trevligt kommer att rulla gång. SWEA Professional ska starta sina träffar som är till för alla. Konditionen förbättrar vi med promenader. Inte bara detta utan mycket mer.

Vi har fått några nya medlemmar som vi önskar alldeles extra välkomna,. Samt hoppas att det kommer många fler till hösten. Vi ses snart.

Kram från Britt-Marie           

——————————————————————————

Efter ett skyfall utan liknelse under hela vintern så skiner solen åter på oss.

Maj månad, en månad då flyttfåglarna är i rörelse, så även många Mallorcasweor som möter sommaren i vårt ursprungsland. Vi som blir kvar här har en del att se fram emot. 6 juni, Sveriges nationaldag, firar vi på Casa Jacinto I Genova. Träna redan nu på nationalsången. Midsommar firas traditionsenligt på stranden i Can Pastilla.

Och sist men inte minst lägg på minnet att i september blir det kräftskiva. Vi har redan börjat “fiska” efter stora härliga kräftor. Detta är vad som kommer att ske på Mallorca. Är du i Sverige så missa inte Sverigemiddagen den 5 augusti.

En härlig ljuvlig sommar önskas alla av

Britt-Marie     

————————————————————————————————————————                                                                                

April månad, vårmånaden framför alla. Hade jag varit i Sverige så hade jag redan plockat hästhovar, snödroppar, blåsippor, vitsippor och kanske en och annan gullviva, men nu är jag här på Mallorca och njuter av solen har redan klarat av ett besök på stranden. Varmt var det inte mätt med min mallorkinska måttstock. Hade det varit med min svenska så hade det varit varmt och ljuvligt.

Snart är det Valborgsmässoafton och då påbjöd traditionen att man fick ha kortstrumpor, helst vita. De gjorde sig utmärkt mot ljusblå frysande knän, fullt så drastiskt behöver det inte vara här utan den firas med glädje, god mat och trevligt sällskap på Ca Na Susi tillsammans med Svenska kyrkan, läs mer om detta i programmet.

Maj månad bjuder på många aktiviteter bland annat får vi besök av Sweor från Bryssel, vilket skall bli trevligt. SWEA Mallorca kommer att ordna en lunch så att alla Sweor här som vill kan få träffa dem och utbyta tankar och idéer, ju fler som möter upp ju trevligare blir det.

Massor med kramar till alla “gamla” och “nya” SWEOR.

Britt-Marie