Network Menu

RM 2018 på Mallorca – programinformation

Välkommen till RM på Mallorca 18 – 21 oktober 2018

för SWEA WEMA och OEMA

OBS ! Sista anmälningsdagen är 31 augusti

Under några dagar i oktober träffas två av Sweas regioner VEMA och OEMA, för möte på Mallorca – Medelhavets vackra pärla! Sweor från hela världen välkomnas dessutom att delta som åhörare eller vara med på utflykter eller både och! Vår fantastiska ö rymmer allt från vindlande serpentinvägar i bergen till långa vita sandstränder och turkost hav! Pittoreska flertusenåriga städer och byar med underbara små gränder, torg, kyrkor och kloster minner om forna tiders kulturer.

Cala Millor, där Hotel Morito ligger, är en populär turistort på Mallorcas östkust, mest känd för sin två km långa sandstrand. Det nyrenoverade hotellet har spa, gym, utomhuspool, bufférestaurang samt både lägenheter och rum med AC.

Oktober är en underbar månad på Mallorca. Den mest intensiva turistströmmen har avtagit, det är marknad någonstans på ön varje dag och sommarvarmt både på land och i det turkosa havet. Festerna och fiestorna är många. Om turistmånaderna är intensiva så är resten av året desto mer avstressat.

Välkommen att uppleva några dagar med oss på denna underbara ö och vi lovar att göra vårt bästa för att ni ska bli nöjda.

DETALJERAD PROGRAM INFORMATION

Onsdag 17 oktober

Ankomst och incheckning på Hotel Morito. Gemensam kväll på hotellet eller Cala Millors restaurangutbud och shopping. En kväll för att göra vad man vill!

Alla detaljer med information om hur man tar sig till hotellet, klimat och sedvänjor kommer att skickas i god tid.

Efter 1 timmes bussfärd från flygplatsen till Cala Millor checkar du in på Hotel Morito. Hotellet är stort, modernt och ligger 200 m från stranden. Självklart utrustat med gratis wifi, tv, kassaskåp och hårtork. Det finns även gym, spa och utomhuspool samt vackra strandpromenader. Hotell reserveras direkt av dig och betalas vid ankomsten. OBS! Mallorca har EKO-skatt 2€ för *** och 4€ för **** per person och natt som också betalas vid ankomsten. Konferenshotell Hotel Morito Calle Bonanca no 20, CP 07560 Cala Millor, tel 0034971585624, www.hotelmorito.es, reservas(Replace this parenthesis with the @ sign)hotelmorito.es, brittmarie(Replace this parenthesis with the @ sign)hotelmorito.es.

OBS! SWEA har reserverat hela hotellet för denna helgen och där finns gott om rum för alla. Viktigt att boka direkt via hotellet och inte genom fristående bokningsbolag.

Delat dubbelrum med frukost 35 € per person.

Enkelrum med frukost 55 € (10 units).

Delad Juniorsuite med frukost 50 € per person.

Enkel med frukost 70 € (5 units).

Samma priser gäller både före och efter mötet.

Torsdag 18 oktober

Ankomst och incheckning på Hotel Morito för dem som inte kom under gårdagen. För information – se ovan under onsdagens agenda.

08.15 – 15.00 Utflykt inklusive lunch  65 €

Drakgrottorna – Cuevas del Drach
Drakgrottorna i Porto Cristo består av fyra sammanlänkade underjordiska grottor – Cova Negra, Cova Blanca, Cova de Lluis Salvador och Cova dels francesos. Grottorna har en total längd på över 1700 meter, rymmer 14 olika salar och sex underjordiska sjöar. Vi besöker Cova dels francesos och får även avnjuta en klassiskromantisk konsert där vi sitter på bänkar vid sjön Lago Martell och lyssnar. Efter konserten kan man ta en liten båttur på sjön.

Mallorcas pärlcentrum
Redan år 1890 uppfanns processen att skapa organiska pärlor. Mallorcapärlan pärlan består av en opalkristallkärna belagd med “pärlessens” i flera fina lager. Pärlessensen är ett extrakt från organiska element i Medelhavet. Alla Mallorcapärlor har 10-års garanti. Smyckena görs av 925 sterlingsilver eller 18-karats guld samt är knutna förhand.

Rafa Nadals Sportcentrum
Tennisstjärnan Rafael Nadal föddes och växte upp i Manacor där Tenniscentret ligger. Vi besöker hans tennismuseum och det högklassiga sportcentret på 40 000 kvm. Där möts man av stora video- och ljusshower, Nadal finns på plats som ett hologram och det finns möjligheter att testa även andra sporter. Cykling i hög fart nerför ett berg, störtlopp på skidor med 3D glasögon och på ett skakande underlag samt tennissimulator är några exempel. Här finns även en integrerad skola för att ungdomar som vill satsa på sin tennis ska kunna göra det utan att försaka sin skolutbildning.

 

16.00 – 18.00 Förmöte för VEMA och OEMA

Endast för RO och AO

18.30 Välkomstmingel och buffémiddag 60 €

Välkomstkvällen har vi på Hotel Morito

 

Fredag 19 oktober

08.30 – 16.00 Regionmöte för VEMA och OEMA      30 €

Endast RO, AO och eventuella gäster. Kaffe, lunch och kaffe ingår.

08.30 – 16.00 Heldagsutflykt  till några av Mallorcas byar. Besök på väveri, vinprovning och lunch i Santa Maria. Besök hos Tony Mora Boots.   65 €

Vi börjar dagen med ett besök på väveriet Bujosa i Santa Maria. Därefter vinprovning på Bodega Macia Batle. Lunch på Restaurang Sa Sinti i Santa Maria. avslutning i Alaro hos Tony Mora Boots.


Santa Maria, Can Bujosa
Det mallorkinska tyget “tungornas tyg” skapas med en tillverkningsmetod som kallas för ikat eller ikkat i ursprungsländerna. Termen används både för tekniken och för själva produkten. Can Bujosa i Santa Maria tillhör en av de få hantverksindustrier som överlevt tack vare sin kvalitet och sitt utsökta hantverk. Ett av tygerna de tillverkar är det vida kända ”tungmönstrade” i olika färger. Tidigare växtfärgades tygerna av dem själva. Vävstolarna de arbetar med ger en bredd om max 60 cm och är av modellen vävstolar som utgjorde en stor del av den industriella revolutionen i Europa. Vill man ha många meter eller speciella färgkombinationer så måste man beställa i god tid.

 

Alaró
Uppe på berget ovanför byn ligger den gamla borgen Castell d´Alaro. På denna plats har det stått en borg sedan Morernas tid. Många slag av stor betydelse för Mallorcas framtid har utspelats här och dagens ruiner är från borgen som byggdes under 1400-talet. Alaró var den första platsen med elektricitet på ön.

Här besöker vi Tony Moras Boots med tillverkning och försäljning.


18.30 – Mallorkinsk trerättersmiddag                    80 €
Buss avgår från Hotel Morito

Rancho Grande
Vi avnjuter en trerätters middag på Rancho Grande. Ranchen startade verksamheten i Pollensa 1964 med sina utfärder till häst. Sedan 1998 finns den i Son Serra de Marina. Deras restaurang är vida känd för sin fantastiska spädgris från sin egen uppfödning av den svarta mallorkinska grisen. Du väljer mellan spädgris, kyckling eller underbar bacalau.Efter middagen njuter vi av deras Horse show och efter den med lust och kraft kan vi dansa till musik.

Lördag 20 oktober

09.00 – 10.30 Separerade årsmöten för respektive region

10.30 – 15.00 Europamöte – SWEA Eurovision                40 €   

17.00 – Buss till och rundtur i Palma, därefter festmiddag   130 €

Buss avgår från hotellet in till Palma där vi först åker på en stadsrundtur och därefter till restaurangen där festmiddagen hålls. Efter festen tar buss oss tillbaka till hotellet.

Bahía Mediterráneo – festmiddag
Festmiddagen avnjuter vi på Bahía Mediterráneo, en av Palmas mest exklusiva matställen med underbar utsikt över bukten från utsiktsplatsen Avenida Gabriel Roca och elegant inredning från 1930-talet. Restaurangen är varsamt renoverad i kombination med moderna designinslag.

Söndag 21 oktober

09.00 – 17.00 Heldagsutflykt                       65 €

Bussrundtur på ön. Alcudia – numera känt som en omtyckt semesterort med fantastisk sandstrand, var bebodd redan före vår tideräkning. Här låg den romerska staden Pollentia. Utgrävningar och en romersk teater finns kvar från den tiden. Stadsmuren runt staden anlades efter den kristna erövringen 1229. Pollensa – härstammar från arabtiden men det var tempelriddarna som grundade kyrkan Nostra Senyora dels Angels vid torget. Bergskedjan Tramuntana, deklarerat som världsarv av Unesco, med sina serpentinvägar är ca 90 km lång. Flera toppar är mer än 1000 m, högst är Puig Mayor 1443 möh. Klostret Lluc – har en känd gosskör. Soller – vackert belägen i dalen och känd för sina citrusodlingar. Hit kan man bl a åka tåg från Palma och sedan fortsätta med spårvagn till Puerto de Soller. Deia – konstnärsbyn där författaren Robert Graves bodde. Bergsbyn Valldemossa – känd för kartusianerklostret där författaren Aurore Dudevant, George Sand, bodde med sina två barn och Frederic Chopin några vintermånader 1838–39.

Entréavgifter och lunch ej inkl i priset. Möjlighet finns för dem som vill att stanna i Palma för vidare övernattning där eller för den som ska flyga hem, att bli körd till flygplatsen.

 

 

Måndag 22 oktober

Mertid på Mallorca

Fridag – njut av en sol- och baddag på hotellet eller på annan ort. För vistelse i Palma har vi föreslagit Hotel Saratoga som både ligger centralt och har bra priser. För intresserade finns ett efterprogram med olika utflykter från Cala Millor för dem som vill stanna ytterligare dagar. Sweor kommer att finnas på hotellet.

Palma – denna helt fantastiskt vackra stad, är en typisk mångkulturell spansk stad där det gamla blandas med det nya och med en hamn där fiskebåtar och lustjakter ligger sida vid sida. I Palma bor officiellt drygt 450 000 invånare men staden har ett utbud som man oftast upplever i betydligt större städer. Bra shopping, flera designhotell, trendiga kaféer och barer, mängder av bra restauranger och ett pulserande folkliv. I områdena runt Passeig del Borne ligger många exklusiva butiker. Nära samma gata ligger också Palmas äldre delar med trånga små gränder, små butiker, arabiska bad, kyrkor och torg. Den magnifika katedralen La Seu – Palmas stolthet – är byggd ovanpå resterna av en moské och gör den unik många sätt. Den som står vänd mot altaret i domen står nämligen, precis som alla troende muslimer vänd mot Mecka och inte, vilket hade varit mer passande för en kristen kyrka, mot Jerusalem. Antoni Gaudí arbetade i tio år med utsmyckning av kyrkobygget men hoppade sedan, utan förvarning, av uppdraget. Juan Rubio och Guillem Reynes var lärjungar till Gaudí och erbjöd sig (ingen annan ville ta uppdraget) att slutföra den magnifika byggnaden. De största förändringarna i katedralen genomfördes under de båda lärjungarnas ledning men tillskrivs ändå Gaudí. La Seu är väl värd ett besök!

Öar har ofta ett kaotiskt förflutet – så även denna underbara ö. Invasioner, sjöröveri och plundringar. De första bosättarna kom till Mallorca redan 4000 år f.Kr. Fenicierna var ca 700 f Kr, de första kolonisterna. Kartagener, romare, morer, araber, katalaner – alla har de försökt kontrollera denna underbara ö. Många byggnader är bevarade och mycket sevärda. Efter alla krigiska invasioner kom turismen – folk har vallfärdat hit från hela världen i hundratals år. Här finns stort utbud av kultur i alla dess former, Tramuntanabergen bjuder på underbara vandringsleder och serpentinvägar med magisk utsikt – många cyklister kommer hit för att träna. Borgar, kloster och kyrkor, en del med ett par tusen år på nacken finns också över hela ön.

Klimatet och naturen är helt fantastisk på denna lilla paradisö och mallorcinerna är mycket vänliga och omtänksamma.